De superfede tider som ansat er ovre i Statoil

Statoil er ikke længere lig med en årelang, sikker stilling til en høj løn. Ledelsen i det store norske olieselskab har taget fat på at skære stillinger væk i Norge, og det er kun begyndelsen. Aktiemarkedet mener, underleverandørerne bør være de næste.
Foto: Kjetil Alsvik - Statoil
Foto: Kjetil Alsvik - Statoil
TOMAS KRISTIANSEN, SHIPPINGWATCH

De 239 stillinger, som Statoil forleden meddelte, at koncernen ville udlicitere til lavtlønslande, er kun et enkelt element i en ny strammer-kurs i det mægtige norske olieselskab. Statoil-ledelsen mener ganske enkelt, at udgifter generelt stiger for meget, og at der ikke længere er rum og overskud til at betale de høje norske lønninger.

Derfor er de 239 stillinger nok snarere begyndelsen på en spareproces, hvor olieselskabet skal have mere for pengene blandt medarbejderne, og hvor aktiemarkedet nu opfordrer Statoil til at smide fløjlshandskerne over for underleverandørerne.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Statoils økonomi- og finansdirektør Torgrim Reitan sagde forleden, at han ikke har nogen principielgrænse for, hvor mange arbejdsopgaver, virksomheden kan lægge til udlandet. For ifølge Reitan, virkeligheden i olieindustrien ændret sig dramatisk.

Mere dramatisk

"Realiteterne i industrien er meget dramatiske. 100 dollar for en tønde er ikke længere, hvad det var en gang. Branchen skal have priser på over 100 dollar for at tjene penge," sagde Reitan forleden til Dagens Næringsliv.

For at få medarbejderne med på ideen, har Statoil spillet ud med en pakke, der betyder, at ansatte mellem 58 og 62 år, der vælger at gå på pension nu, vil få 66 procent af deres løn frem til pensionsalderen. Da Statoil tidligere spillede ud med en fratrædelsespakke i 2007, valgte 2.100 medarbejdere at gøre brug af den, hvilket ifølge Dagens Næringslov kostede virksomheden 8,4 mia. NOK.

Aktiemarkedet har på den ene side reageret ved at sende Statoil-aktien op. På den anden siden er der flere aktieanalytikere, der mener, at virksomheden bør gå hårdere til værks.

Det gælder bl.a. aktieanalytiker John A. Olaisen fra ABG, som opfordrer Statoil til at være hårdere i forhandlingerne med underleverandørerne og samtidig vælge at arbejde mere sammen med andre olieselskaber.

Shell-resultat dykker med milliarder

Norsk olie på vej frem - efter 13 års fald

Statoil overvejer opkøb af konkurrenter

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også