EnergiWatch

Gaskamp: Italienere kræver 55 mia. kr. af Statoil

Statoil har taget massiv overpris for gas, som Italien er forpligtet til at købe, mener det italienske selskab Eni, der har indledt voldgiftssag.

Foto: Øyvind Hagen - Statoil

En større strid til milliarder af kroner er undervejs mellem det italienske energiselskab Eni og norske Statoil.

Italienerne mener, at Statoil i de seneste år har taget en overpris på gas på 50 pct., som Eni via en gammel aftale har været forpligtet til at købe.

Eni varslede allerede en voldgiftssag mod Statoil i august, og processen er nu begyndt, skriver avisen Dagens Næringsliv i dag. Samtidig er det for første gang kommet frem, at Eni kræver en erstatning på ikke mindre end ti mia. dollar, eller hvad der svarer til 55 mia. danske kr..

Årsagen til at Statoils gaspris har ligget markant over markedsprisen, skyldes, at prisen er låst fast til olieprisen via en langsigtet aftale tilbage fra 1997. Men siden dengang har markedsprisen på gas udviklet sig langt svagere end olieprisen.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Ifølge Dagens Næringsliv har både russiske Gazprom og algeriske Sonatrach sænket gasprisen i lignende diskussioner med Eni, mens Statoil foreløbig har afvist at give sig.

Den norske energikoncern vil heller ikke kommentere den konkrete aftale med Eni over for avisen, men siger dog:

"Generelt kan det siges, at en voldgiftsproces i denne sammenhæng ikke er andet end en neutral parts vurdering af, hvad der er de rigtige betingelser i forhold til de gældende markedsforhold," udtaler Statoil-talsmand Morten Eek til Dagens Næringsliv.

Samtidig møder Statoil nu kritik, fordi selskabet ikke har informeret markedet om milliardrisikoen, der er knyttet til voldgiftssagen.

"Statoil har en kultur for at være hemmeligsfulde, når det gælder gaskontrakterne. Det var pænt og klogt i forrige århundrede, men det er måske ikke så smart nu," udtaler gashandelsekspert Karen Sund fra konsulentbureauet Sund Energy.

Olieselskaber prøver lykken i Myanmar

Barentshavet nyt hotspot for olieindustrien

ABB holder snuden i sporet

Skifergas skal befrie Ukraine fra russisk spændetrøje

Mere fra EnergiWatch

Vestas-opkøb skyder KK Wind op omkring fem milliarder

Det suverænt største køb skal ikke blot gøre KK Wind Solutions eksklusiv leverandør til Vestas men også skyde leverandøren ind på det kinesiske marked – og gøre det både lettere og billigere at skaffe komponenter, konstaterer topchef.

Bioenergien fortsætter højt tempo hos Novozymes

Det danske enzymselskab har lagt yderligere på sin division for bioenergi i andet kvartal, hvor selskabet kan fremvise en organisk vækst på knap 20 pct. Finansdirektøren forventer, at man snart indhenter niveauet før corona.

Nel leverer nyt millionunderskud

Trods sorte tal på bundlinjen for første kvartal lander Nel Hydrogen igen et trecifret millionunderskud efter årets andet af slagsen. Det er dog lykkedes det norske brintselskab at mindske det røde tal en kende sammenlignet med i fjor.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs