EnergiWatch

Barentshavet nyt hotspot for olieindustrien

Barentshavet er ikke bare det lettest tilgængelige område i Arktis, det er også det nye hotspot for selskaber, der leder efter nye ressourcer i området.

Foto: Ole Jørgen Bratland - Statoil

De åbne dele af Barentshavet fylder halvanden gang så meget som de udnyttede arealer i Nordsøen, men er ikke tilnærmelsesvis ligeså grundigt udforskede.

Nu står de store olieselskaber med Shell, Statoil og Conoco i spidsen i kø for at få adgang til ressourcerne, skriver Offshore.no, der peger på Barentshavet som et nyt, stort hotspot.

Da den norske regering i juni tildelte 20 udvindingslicenser fordelt på 80 blokke i Barentshavet, gik licenserne til hele 29 forskellige selskaber.

Forklaringen på områdets popularitet skal findes i Barentshavets særlige geologi, hvor samtlige lag har spor af hydrocarbon, siger Statoils udforskningschef for Norden, Knut Harald Nygård. Og områdets popularitet blev bekræftet på en nylig olie-gas-konference i Svolvær, Norge, hvor man diskuterede de nordlige petroleumsudsigter.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

"Barentshavet er et bassin, der egner sig godt til den globale konkurrence. Det kan vi også se på den massive interesse for at være tilstede der. Barentshavet er blevet et hotspot for den globale industri, og det er der en god grund til," sagde Hans Jakob Hegge, Statoils direktør for Nordnorge, på konferencen.

Han bakkes op af Conoco Philips' topchef i Norge, Steinar Våge, der dog også peger på udfordringer:

"Barenshavet er meget spændende. Men området er også mere udfordrende på grund af omkostningerne forbundet med at få ressourcerne frem til markedet. Dog er det stadig mindre krævende end andre arktiske steder, hvor man også skal kæmpe med is og ekstreme temperaturer," siger han ifølge Offshore.no.

Chevron skidt ud af tredje kvartal

”Hold kæft, vi har truffet mange dårlige beslutninger”

Total skuffer på regnskab

Brasiliansk oliemilliardær går konkurs

Mere fra EnergiWatch

Nye danske gasprojekter gemmer sig under overfladen

Total Energies har allerede annonceret – men udskudt – planer om at udvikle Valdemar Bo Syd og Halfdan Nord. Efter dem ligger også en række andre danske projekter klar i pipelinen, som analysehuset Rystad forventer investeringer i for flere milliarder kroner frem mod 2030.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs