Norske olieindtægter styrtdykker

Indtægten fra den norske olie kan blive op mod 100 mia. norske kroner lavere frem mod 2015, lyder det i nyt norsk statsbudget. Nordmændene tror på 50 procent lavere oliepriser, end den danske regering gør i sin togfond.
Foto: Ole Jørgen Bratland - Statoil
Foto: Ole Jørgen Bratland - Statoil

Det er dyster læsning ikke kun den norske olieindustri - men også for den danske togfond - hvis man dykker ned i det statsbudget, der i går blev fremlagt af den afgående regering.

Ifølge statsbudgettet - der er Norges svar på en finanslov - var indtægterne fra olie og gas i Norge i 2012 på 395 mia. norske kroner. I 2013 forventes det, at indtægterne falder med 50 mia. kroner til 344 mia. kroner, og også i 2014 og 2015 vil indtægterne i følge de norske prognoser fortsætte med at falde - så de i 2015 "kun" udgør 282 mia. kroner. Det skriver Stavanger Aftenblad.

Jernbaneplaner bygger på fiktive gasmilliarder

Dansk prognose 50 procent højere

De faldende oliepriser skyldes et vedvarende fald i olieprisen - et fald den afgående norske regering forventer vil fortsætte. Dermed går nordmændende stik imod beregningerne fra den danske regering, der i sin togfond tror på, at der fra 2015 vil være en gennemsnitlig oliepris på 134 dollar per tønde. Nordmændene er langt fra lige så optimistiske, og tror kun på en oliepris i 2015 på cirka 89 dollar per tønde.

Norsk olieforsker kritiserer dansk skattelovgivning

"I Norge falder olieproduktionen, så de sidste år har vi været heldige med, at oliepriserne har været høje. Der har været et stort volumenfald, men det er blevet kompenseret af den høje oliepris. Du skal have en skyhøj oliepris fremover, hvis du vil opveje faldet i volumen," siger olieanalytiker Thina M. Saltvedt fra Nordea Markets til Stavanger Aftenblad.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Kan falde yderligere

I følge den afgående norske regering er der stor usikkerhed om udviklingen i oliemarkedet fremover.

Bredside mod ændret nordsøskat

"Den økonomiske vækst i Kina og andre vækstøkonomier har aftaget, og udsigten fremadrettet er svagere. Et tilbageslag for vækstøkonomierne vil kunne få betydelige negative konsekvenser for olieprisen," lyder det blandt andet i regeringens statsbudget.

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også