Norsk olieforsker kritiserer dansk skattelovgivning

Tyske Bayerngas har bedt olieforsker Øystein Noreng om at se nærmere på udnyttelsen af den danske del af Nordsøen. Produktionen i Danmark er ved at dø ud, siger forskeren ifølge Børsen.
Foto: DONG
Foto: DONG

Den danske del af Nordsøen er langt mindre attraktiv for store udenlandske olieselskaber end de britiske og norske dele.

Det skriver Børsen på baggrund af en analyse fra nordmanden Øystein Noreng, forsker ved Handelshøjskolen BI i Oslo. Arbejdet er bestilt af det tyske olieselskab Bayerngas, der gennem længere tid har kæmpet en voldsom kamp mod regeringens planer for Nordsø-beskatningen, som selskabet mener er uretfærdige og skævvridende.

Nordmanden konkluderer ifølge Børsen, at der siden 2004 i gennemsnit er gravet 2,1 brønde årligt i Danmark. En aktivitet, der er alt for lav til at fortsætte den danske olievirksomhed, mener forskeren, som ser det som et udtryk for, at store selskaber ikke længere finder Danmark interessant.

"Produktionen i Danmark er ved at dø ud," siger Øystein Noreng til Børsen.

Mens Danmark i 2004 valgte at omlægge beskatningen, så fradragene blev mindre, mens skatten på produktion blev sænket, valgte Norge at gå den modsatte vej. Ifølge Børsen får selskaberne 78 pct. af investeringen tilbage, uanset om selskabet finder olie eller ej, og det har øget aktiviteten i landet.

Wintershall frygter kollegers skattesmæk

Foghs spindoktorer lobbyer for utilfredse olieselskaber

Holger K. til olieselskaber: "Slå koldt vand i blodet"

Startede med togfond

Bayerngas og direktøren i Danmark Arne Westeng har siden nytår skruet heftigt op for indsatsen mod regeringens planlagte skatteændringer.

Selskabet har bl.a. hyret konsulenthuset Copenhagen Economics, toplobbyisterne Michael Christiansen og Michael Ulveman, der begge er tidligere spindoktorer for Anders Fogh Rasmussen, ligesom selskabet har fået tidligere overvismand Christen Sørensen til at regne på regeringens planer.

Den tidligere overvismand og formand for Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har langet voldsomt ud efter regeringens planer, som han mener favoriserer store selskaber som f.eks. Mærsk på bekostning af mindre aktører.

Han hæftede sig ved, at regeringsforslaget betyder, at Bayerngas under de gamle skatteregler har bestilt en boreplatform, der får langt lavere fradragsværdi under de regler, som regeringen foreslår. Dermed lovgiver regeringen med tilbagevirkende kraft, mener han.

"Spørgsmålet er, om retsstatsprincipper kun gælder for små aktører," udtalte Christen Sørensen.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Regeringen afviser

Konkret planlægger regeringen at hente 27,5 mia. kr. til en togfond ved at ændre beskatningen på aktiviteterne i Nordsøen. De penge skal findes gennem en harmonisering af fradragsreglerne for alle selskaber. Det rammer selskaber uden for DUC (Dansk Undergrunds Consortium), som eksempelvis Bayerngas, der med ændringen bliver stillet ringere end tidligere.

Regeringen har gentagne gange afvist, at der skulle være problemer med ændringerne.

"Når jeg ser den investeringsprofil, der har været i DUC over de seneste år, og hvis jeg ser på de sidste seks udbudsrunder i Nordsøen, så er der sket meget, og jeg mener ikke, at man kan sige, at vi beskatter forkert,” sagde klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) i sidste uge til et årligt branchemøde i foreningen Olie Gas Danmark.

Wintershall frygter kollegers skattesmæk

Foghs spindoktorer lobbyer for utilfredse olieselskaber

Holger K. til olieselskaber: "Slå koldt vand i blodet"

Minister: Stadig betydeligt afkast ved Nordsø-investering

DUC slap lettere fra skattestramning

Bredside mod ændret nordsøskat

Minister afviser tysk olieønske 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Photo: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også