Oliechef angriber skråsikker Holger K

Beregningsgrundlaget i Nordsøaftalen halter voldsomt, og derfor er det forkert, når skatteminister Holger K. Nielsen forsikrer, at aftalen om togfonden sender 28,5 mia. oliekroner fra Nordsø-aktiviteterne i statskassen.
Det mener Olie Gas Danmark-direktør Martin Næsby.
Branchedirektøren påpeger, at de prognoser om olieprisen, der har fyldt meget i diskussionen om, hvorvidt økonomien i aftalen giver mening, kun er en side af sagen. Før man overhovedet begynder at diskutere oliepris, bør man sikre sig, at olien bliver produceret - og her har regeringen skudt sig selv i skoene.
”Der er en klar sammenhæng mellem stigende skatter og faldende investeringer i nye projekter. Færre projekter bliver værd at investere i med stigende skattetryk. Vi har set det ske i Storbritannien indtil flere gange. Jeg forstår ikke, at skatteministeren tror, at det forholder sig anderledes i Danmark,” siger Martin Næsby i en meddelelse.
Olieeventyr i Dong sætter rekord
Oliechef: Trusler er ikke teatertorden
"Realiteten er, at man har lovgivet med tilbagevirkende kraft"
Forkert fokus
Han forudser, at oliesultne investorer i stedet vil søge til Norge eller Storbritannien, hvor mulighederne for afkast er større.
Martin Næsby mener i det hele taget, at debatten om togfonden og de ændrede rammevilkår har handlet alt for meget om skattesats og alt for lidt om beregningsgrundlaget.
"Hvis man hæver skatten falder investeringerne, og dermed bliver der bliver der mindre at beskatte. Hvis man vil have Togfonden realiseret med penge fra Nordsøen, skal man give nogle selskaber incitament til at investere yderligere – ikke jage dem væk, som man nu har gjort med Bayerngas og måske også Hess. Det er ikke godt for dansk økonomi – som kommer til at mangle indtægter fra Nordsøen samtidig med, at mange vil miste deres jobs i sektoren,” siger Martin Næsby.
Udover den ifølge Næsby produktionshæmmende aftale, regeringen har lavet med Enhedslisten og Dansk Folkeparti, finder han det dybt kritisabelt, at der lovgives med tilbagevirkende kraft.
"Realiteten er, at man har lovgivet med tilbagevirkende kraft"
Konceptplan for norsk gigant-felt snart klar
Relaterede artikler:
"Man har lovgivet med tilbagevirkende kraft"
For abonnenter