Maersk Drilling: Norsk marked holder styrken

Der er stadig god efterspørgsel blandt olieselskaberne i Norge efter højteknologiske rigge til at bore efter nye oliefelter, og derfor kan Maersk Drilling stadig høste gode rater på markedet.
/ritzau/FINANS

Onsdag har selskabet indgået en femårig kontrakt på en ny jack-up-rig med BP til en pris på minimum 812 mio. dollar. Det giver som udgangspunkt en dagsrate på knap 450.000 dollar og dermed lidt over, hvad Mærsks boredatter tidligere har udlejet rigge af samme type til.

Maersk Drilling: Optioner kan opfylde 2018-mål

Maersk Drilling bestiller jack-up til 3,6 mia. kr.

Det skyldes dog ikke alene kundernes købeivrighed, men også, at riggen, der indtil videre går under navnet XL Enhanced 4, har særligt udstyr om bord.

"Når man kigger på rater, hænger de sammen med, hvad udstyret koster fra værftet. Samtidig er der for hvert år en stigning i omkostningerne til besætningen og driften, så de ting bliver lagt oven i. Så det er svært at sammenligne de ting helt nøjagtigt," siger Martin Fruergaard, kommerciel direktør i Maersk Drilling, til Ritzau Finans. Han tilføjer dog også:

"Men som det er nu, er markedet ikke blevet dårligere."

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

De høje rater i Norge bidrog til, at Maersk Drilling i andet kvartal kunne notere sig et overskud (NOPAT) på hele 150 mio. dollar ud fra en omsætning på 512 mio. dollar. Med seks drigge i flåden allerede nu på arbejde i Norge og fire yderligere på vej - altså samlet 10 ud af 24 rigge - er landet en stor del af Drillings forretning.

Andre aktører har dog peget på, at raterne ikke vil fortsætte med at stige uendeligt.

"Om tre år vil der være 50 rigge i stedet for 30 i Norge. Operatørerne snakker om, at de ser dagsraterne stige fra dagens niveau omkring 500.000 dollar om dagen til 600-650.000 dollar. Vi tror mere på 400.000, så nu må vi se, hvem der får ret," sagde Lundin Petroleums chef for norske operationer, Torstein Sanness, tirsdag til den svenske avis Dagens Näringsliv.

Der er dog store forskelle på riggenes kunnen og udstyr, hvilket gør det vanskeligt at sammenligne på tværs. Maersk Drilling fastlår, at selskabet fortsat ser positivt på det norske marked og sagtens kunne finde på at udnytte sine to optioner på to yderligere jack-up-rigge.

/ritzau/FINANS

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også

Foto: Everfuel

Alle brintstationer i Danmark lukker

For abonnenter