Statoil og ABB starter stort undersøisk samarbejde

Statoil og ABB har indgået en aftale om udviklingen af elektriske løsninger, der kan fungere på vanddybder ned til 3.000 meter og op til 200 kilometer fra land.
Foto: Øyvind Hagen/Statoil
Foto: Øyvind Hagen/Statoil
JØRGEN RUDBECK, SHIPPINGWATCH

Aftalen om undersøisk teknologiudvikling, der skal kunne fungere i 3.000 meters dybde og på afstande på op til 200 kilometer, er blevet indgået mellem Statoil og ABB. Aftalen er en del af et fælles investeringsprojekt, et såkaldt JIP(joint industrial programme) hvor også flere andre olieselskaber står bag finansieringen.

Konkret handler aftalen om udviklingen af undersøisk elektrisk transmissions-, distributions- og konverteringssystemer, og den er blevet til virkelighed, efter at de indledende forsøg hos ABB og Statoil blev gennemført sidste år.

"I dette JIP-projekt skal der udvikles teknologier, som er nødvendige for at give strøm til de undersøiske pumper, elektriske dykpumper og til de undersøiske gaskompressorer på projekter på den norske kontinentalsokkel, i Den Mexicanske Golf og andre steder rundt omkring i verden", siger Karl Johnny Hersvik, der er senior vice president for forskning, udvikling og innovation i Statoil.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Formålet med de nye teknologier er ifølge Statoil, at den undersøiske pumpning og gaskompression kan bidrage til en forbedret udnyttelse af olie-og gasressourcer og give højere genanvendelsesprocenter, samt reducere produktionsomkostningerne på havet. I forhold til udviklingen af de elektriske systemer under havets overflade, handler det om, at man vil forsøge at få alle de mange elementer, som i dag drives af forskellige systemer, lagt ned i et enkelt kabel, som kan trækkes på en gang. Dermed vil man også kunne reducere omkostningerne, der er forbundet med hele den del af det undersøiske projekt.

Norsk oliefond investerer i skattely 

Kabler udgør en stor post på investeringerne i undersøiske systemer, og omkostningerne kan reduceres betydeligt, hvis man lægger strømmen ned sammen med de øvrige installationer. Omkostningsreduktion afhænger selvfølgelig af afstand og hvor meget strøm som er nødvendig, men i en opstillet beregning vil man i anlægget ud til otte anlæg, der ligger i en afstand på 200 km fra infrastruktur på land kunne reducere anlægsinvesteringerne med mere end 500 mio. USD skriver Statoil.

JIP-projektet har en løbetid på fem år, og indtil videre har parterne investeret 100 mio. USD.

Norske olieselskaber spår rekordstore investeringer

DONG er 33 mia. kr. værd 

Statoil skaber 700 nye arbejdspladser i Aberdeen 


 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Photo: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Photo: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også