Canada truer USA med brændende olietog

Hvis ikke præsident Obama godkender den omdiskuterede Keystone-olierørsledning, vil Canada skrue op for olietransport via jernbanen, hvor en togtransport med olie for nylig kostede 47 mennesker livet.

Den amerikanske præsident Obama har to muligheder:

Enten godkender han den kontroversielle Keystone-rørledning, der skal sende olie fra Alberta i Canada til olieraffinaderier i det sydlige USA - eller også risikerer han at udsætte amerikanerne for ulykker, som den der for nylig ramte Canada, hvor et tog med olie eksploderede.

Sådan lyder meldingen fra Canadas ambassadør i USA, Gary Doer, efter at Barack Obama i weekenden igen luftede tvivl om fornuften i Keystone-projektet.

Canadisk tjæresand-industri lider nederlag

"Hans valg står mellem at lave en rørledning og tog. Det er simpelthen den skinbarlige sandhed, og det har vi sagt i de seneste to år. Vi er blevet vist, at vi har ret," lød det fra ambassadøren i et interview med den canadiske avis The Mail and Globe, som henviser til ulykken i denne måned, hvor et tog med 72 vognladninger olie blev afsporet og eksploderede i Lac-Mégantic, Quebec, og kostede 47 mennesker livet.

Ifølge Gary Doer skruer olieselskaberne allerede nu op for brugen af olietransport via tog - og også via lastbiler - fordi udbygningen af rørledninger ikke kan følge med det olieboom, der er har været i Nordamerika i de seneste år. Trenden med flere olietransporter vil kun stige, hvis Obama ikke godkender Keystone-projektet, argumenterer Doer.

Bakken-stat tjener tykt på skifer

Ifølge den canadiske jernbanesammenslutning er olietransporten blevet væsentligt forøget i løbet af de seneste år. For fire år siden blev der kun transporteret 500 vognladninger med olie rundt, men i dag lyder tallet på 140.000 om året. Alligevel står tog kun for tre pct. af den canadiske olietransport, men estimater i industrien forudsiger, at den andel kan stige helt op til 25 pct. i 2035, skriver avisen Calgary Herald.

Præsident Obama har flere gange luftet sin tvivl om den 2.500 km lange rørledning og bl.a. sået tvivl om, hvorvidt den vil medføre så mange arbejdspladser, som republikanerne i USA hævder, og om den vil være med til at øge udledningen af CO2. Olien i Alberta udvindes af tjæresand, og produktionen er både forurenende og energiintensiv.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Photo: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Photo: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også