Seadrill tror på stærkt marked og opruster

Maersk Drilling-konkurrenten, norske Seadrill, har været på indkøb og bestilt rigge for milliarder.
/ritzau/FINANS

Norske Seadrill, der konkurrerer med A.P. Møller - Mærsks datterselskab Maersk Drilling i markedet for borerigge, har endnu en gang været i markedet og bestilt rigge for milliarder. Dets massive nybygningsprogram er baseret på en stærk tro på, at markedet for rigge forsat vil understøtte rekordhøje dagsrater og suge al ny kapacitet.

Mandag har Seadrill bestilt fire nye dybvandsboreskibe hos DSME og Samsung til lidt under 600 mio. dollar per enhed.Dermed er Seadrills nybygningsprogram oppe på 22 enheder bestående af ni boreskibe, to harsh environment semi-submersibles pg 11 jack-up rigge. Der ud over har man option på yderligere 2 boreskibe.

Fredriksen-selskab i kæmpe sale-and-leaseback-aftale 

"Seadrill har brugt lang tid og mange ressourcer på at analysere dybvandsmarkedet. Produktionen fra brønde på dybt vand ventes at stige fra omkring 1 mio. tønder olie om dagen til 5 mio. tønder over de næste seks år. For at nå dette mål må der tilføjes meget borerig-kapacitet," skriver Seadrill i meddelelsen og fortsætter

"Samtidig er omkring 49 pct. af den nuværende flåde over 20 år gammel. Vi har allerede set en stærk trend hvor fjerde- og femtegenerationsrigge ikke har kunnet møde selskabernes nye krav og bliver erstattet af nyere rigge."

Selskabet skriver videre, at man venter en fortsat stærk kapacitetsudnyttelse og "solide dagsrater" for moderne rigge.Seadrills ordrebog er ifølge meddelelsen på 19 mia. dollar.

Nu har John Fredriksen kontrol med rival

"Baseret på igangværende forhandlingerne er vi sikre på, at ordrebogen vil blive forøget i de kommende måneder, da vores tilgængelige kapacitet for 2014 sandsynligvis vil blive sikret til attraktive dagsrater," skriver Seadrill.

Seadrill planlægger at have et nybygningsprogram på i alt 39 enheder.

"Vi har været i stand til at udnytte den nuværende svaghed i værftsbranchen til at bestille boreenheder til meget attraktive priser. På samme tid sikrer vi den fremtidige vækst ved at opbygge en ensartet flåde med alle de operationelle fordele, det giver," skriver bestyrelsesformand John Frederiksen i meddelelsen.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

/ritzau/FINANS

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også