Statoil går nye veje med egne rigge

Ny udvikling tegner sig hos Statoil, der ikke længere vil leje rigge hos selskaber som Maersk Drilling.
Ritzau Finans

Den norske oliegigant Statoil har bestilt to såkaldte Cat-J rigge, der skal bore Gullfaks og Oseberg-felterne. Det er en ny udvikling, hvor Statoil hellere har villet bestille sine egne rigge hos værfterne i stedet for at leje rigge hos selskaber som Maersk Drilling, Aker Drilling eller Seadrill.

Statoil har lagt 5,2 mia. nkr. for de to rigge, der er i ordre hos det sydkoreanske værft Samsung Heavy Industries. Der er tale om såkaldte jack-up rigge, der kan operere i hårdt vejr på havdybder fra 70 til 140 meter. Riggene ventes leveret i 2016 og 2017, og vil blive opereret af KCADeutag Drilling.

Maersk Q1: Olieforretningen går tilbage 

"Det er noget nyt for Statoil selv at bestille rigge og selv eje dem gennem licenserne. Vi evaluerer hele tiden på, hvordan vi får mest ud ad vores felter, og dette her var den optimale måde," siger kommunikationschef i Statoil med ansvar for efterforskningsaktiviteter i Norge Ola Anders Skauby til Ritzau Finans.

Maersk Drilling tæt på udsolgt 

Han vil samtidig ikke udelukke, at Statoil vil bestille flere rigge. Markedet for rigge er præget af manglende udbud, hvilket har drevet dagsraterne i vejret og er blevet problematisk for olieselskaberne. Det er dog samtidig baggrunden for, at Maersk Drilling, der ejer og opererer 17 rigge, har oplevet en markant vækst de seneste år.

"Vi vil kontinuerligt vurdere, om dette er en løsning, der vil passe til andre felter også. Vi har et langsigtet behov for borerigge, da det er en af de mest afgørende faktorer for at øge udvindingen fra eksisterende oliefelter. Vi har et langt perspektiv og derfor er det en rigtig god løsning for os økonomisk i disse felter."

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Ifølge TDN Finans fortalte Statoil tidligere tirsdag, at det er billigere selv at købe og eje rigge, når man har et behov på over fem år. Og da man venter at eje riggene i langt over fem år, er casen god, understregede driftschef Øystein Håland.

Han vurderede samtidig, at riggene efter endt brug i Gullfaks og Oseberg kan blive brugt i storfeltet Johan Sverdrup, der er delvist ejet af A.P. Møller-Mærsk.

Norsk olieplatform tager vand ind 

/ritzau/FINANS

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også