Rusland indgår gigantisk olieaftale med Kina

Statskontrolleret russisk olieselskab indgår aftale om at levere olie til Kina for et trecifret milliardbeløb i dollar over de næste 25 år.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

De store nullerne blev taget i brug, da Rusland og Kina i dag underskrev en ny olieaftale i St. Petersburg i forbindelse med et møde i International Economic Forum.

270 mia. dollar - eller hvad der svarer til 1.500.000.000.000 kr. - er summen, som Kina skal betale til det russiske statskontrollerede olieselskab Rosneft, skriver Financial Times.

Igor Sechin, bestyrelsesformand hos Rosneft, oplyser, at selskabet vil forsyne Kina med 365 mio. ton olie fra og med næste måned. Ruslands nuværende leverancer til Kina ligger på 15 mio. ton årligt.

Canadiere skærer dybt i grønt megaprojekt 

Aftalen løber over de næste 25 år, og kontrakten står til at blive fulgt på op af endnu en aftale - denne gang mellem Novatek, Ruslands største uafhængige gasproducent, og Kinas Sinopec, som køber sig ind i et 20 mia. dollar dyrt LNG-projekt på den afsidesliggende Yamal-halvø.

Avisen skriver, at de to aftaler understreger, at Rusland i stigende grad kigger mod øst for at drage nytte at det massive energibehov hos kineserne, samtidig med at de europæiske lande forsøger at skære ned på importen og afhængigheden af russerne.

Analyse: USA's gaseventyr fører til grønt koma 

Thane Gustafson, analytiker hos IHS CERA, fortæller ifølge avisen, at der tilsyneladende er ved at ske et politisk skifte hos såvel russerne som kineserne:

“Østasiens geostrategiske prioritet i russisk diplomati er steget markant i de seneste år, efter at Ruslands relationer med Europa er blevet køligere. På samme måde lader der til at være en større prioritet fra kinesernes side i forhold til et partnerskab med Rusland," udtaler analytikeren.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også