Amerikanske energigiganter strides om skifergaseksport

Begynder USA at eksportere landets enorme skifergasreserver, vil det tage luften ud af det amerikanske marked, mener kemikaliekæmpen Dow. ConocoPhilips afviser.
Foto: Statoil
Foto: Statoil

Det varer mindst fem år, før den amerikanske industri er parat til at aftage landets enorme mængder skifergas, og indtil da må deres investeringerne i nye skifergasanlæg ikke komme i fare ved, at USA sætter gang i eksporten af den billige gas.

Sådan lød det ifølge Forbes fra Brian J.M. Ames, som er chef hos den amerikanske kemikaliefabrikant Dow Chemicals, på et energitopmøde i Chicago i sidste uge.

Selskabet frygter, at hvis USA begynder at eksportere gassen - som Obamas regering har taget de første skridt til - så vil det drive prisen på gassen i vejret og gøre den mindre attraktiv for den amerikanske industri.

Obama: USA kan blive gaseksportør i 2020 

"Dow er ikke imod LNG-eksport (eksport af flydende skifergas, red.), men vi mener, at man skal være forsigtig med kortsigtet politik, fordi det her er en langsigtet mulighed," lød det fra chefen hos Dow Chemicals, som selv planlægger at investere fire mia. dollar i anlæg tæt på den Mexikanske Golf.

I alt er 123 amerikanske skifergasanlæg under opførelse, men skulle USA begynde at eksportere skifergassen, vil det ifølge Brian J.M. Ames skrue gasprisen op med 50 pct.

De beregninger deler energigiganten ConocoPhilips ikke.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

På samme møde fortalte Marianne Kah, cheføkonom for selskabet, der ser gerne, at præsident Obama godkender LNG-eksportterminaler, at studier har vist, at gasprisen kun vil forøges med én dollar per mio. BTU og dermed fastholde den amerikanske gas som verdens billigste, skriver Forbes.

"Jeg mener, at det er forkert at sige, at vi enten skal bruge gassen her eller eksportere den. Jeg mener, at vi kan gøre begge dele," lød det fra Marianne Kah, der mener, at eksporten er nødvendig, hvis ikke skifergasudviklingen skal gå i stå.

EIA 2013: Hvor skal energipriserne hen? 

Shell-boss trækker sig uventet 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også