Obama: USA kan blive gaseksportør i 2020

Ny udmelding fra præsidenten tyder på, at USA vil skrue op for eksporten af skifergas. Landets egen industri kæmper imod, men det giver ingen mening, siger analytiker i Danske Bank.
Foto: NEXEN
Foto: NEXEN

De senere års enorme forekomster af skifergas i den amerikanske undergrund har vendt den amerikanske energisituation på hovedet. Nu er spørgsmålet ikke længere, hvordan man tilfredsstiller den energihungrende nation, men hvad man skal med de gigantiske ressourcer.

I weekenden gav den amerikanske præsident så det hidtil stærkeste vink med en vognstang, da han udtalte, at USA fra 2020 kan blive en netto gaseksportør, skriver Financial Times.

Ifølge avisen signalerede Barack Obama også, at der skal bygges flere såkaldte LNG-terminaler (flydende naturgas, red.) - herunder også til lande, som er der ikke pt. er handelsaftaler med. Foreløbig er der kun ét af den slags, men det amerikanske energiministerium kigger lige nu på godkendelsen af flere.

Spørger man råvareanalytiker i Danske Bank, Christin Tuxen, tyder de fleste analyser på, at USA vil blive nettoeksportør på et tidspunkt - men det er svært at sige hvornår.

”Der er efterhånden konsensus på området om, at USA vil blive selvforsynende med gas og formentlig også vil kunne eksportere det. Men meget afhænger af, hvor stor amerikanernes egen efterspørgsel vil være,” siger hun og nævner bl.a. at man i stigende grad er begyndt at se på, om f.eks. biler og busser kan køre på gas.

Industrien stritter imod

En anden faktor er, at regeringen modarbejdes af industrien i eksportspørgsmålet.

Produktionsgiganter som Dow Chemival og Alcoa er bl.a. gået sammen i gruppen America´s Energy Advantage, som argumenterer imod øget eksport af LNG.

Ifølge dem vil eksporten medføre øgede energipriser i USA, som vil koste arbejdspladser og nye investeringer i de amerikanske fremstillingsvirksomheder. Derfor presser gruppen på for, at man begrænser udstedelsen af godkendelser til nye LNG-terminaler og dermed selve eksporten.

Iagttagere mener dog, at det vil være svært for regeringen at sætte øgede restriktioner på eksporten. Bl.a. fordi USA selv anklager Kina for det samme, når det gælder sjældne jordarter, men også fordi en øget eksport vil komme den pressede amerikanskeøkonomi til gode.

”Det er jo lidt som at leve i fortiden, hvis man begrænser eksporten, for med udviklingen inden for LNG har man nu teknologien til, at man kan sende gas ud til de steder, hvor efterspørgslen rent faktisk er og være med til at gøre gasmarkedet globalt. Derfor vil det være i USA samlede interesse, at landet får den bedste pris for produktet,” siger Christin Tuxen fra Danske Bank.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 30 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også