Razzia bringer igen kontroversiel Statoil-chef i søgelyset

Statoil er overrasket over de europæiske myndigheders undersøgelse af oliekoncernen for prismanipulation, siger topchef Helge Lund. Det er ikke første gang, at han centrum i en kontroversiel sag.
Foto: Trond Isaksen
Foto: Trond Isaksen

Det var en tydeligt presset CEO for Statoil, der i går stillede op til spørgsmål fra den norske presse.

Det skyldes, at det tirsdag kom frem, at Statoil sammen med Shell og BP er under mistanke for svindel med prissætningen af olie fra Nordsøen og derfor fik ransaget deres kontorer. 

Razzia mod Statoil, Shell og BP 

”Det ligger i sagens natur, at det er overraskende. Vi tager dette med største alvor,” udtalte Helge Lund til TV2 Norge og forklarede, den norske oliegigant vil gøre alt, hvad den kan for at hjælpe konkurrencemyndighederne med undersøgelsen.

Sagen kan efter eksperters vurderinger ende med milliardbøder til de implicerede selskaber, men samtidig bringer det igen en af Norges mest kendte og kontroversielle topchefer i mediernes søgelys.

"Overbetalt slagter"

Det er således kun få måneder siden, at Helge Lund senest var at finde på de norske tv-skærme.

Det var i januar i forbindelse med terrorangrebet på et gasanlæg i Algeriet, hvor flere Statoil-ansatte blev taget som gidsler af militante islamister, og hvor flere blev dræbt.

Her måtte Helge Lund dagligt stille op og forklare, hvordan situationen udviklede sig. Topchefen fik godt nok ros for sin åbne kommunikation, men måtte også lægge ryg til skarp kritik af, at olieselskabet havde tilsidesat medarbejdernes sikkerhed i et ustabilt område for at tjene penge.

Dermed fik billedet af civiløkonomen med en fortid i bl.a. McKinsey et alvorligt rids i lakken og bidrog til indtrykket af en yderst kølig, managementorienteret topchef med et ensidigt fokus på bundlinjen. 

Billedet af den ”overbetalte slagter”, som han er blevet kaldt, er ikke mindst blevet malet af de ansatte i Statoil. Dem har han nemlig haft et anstrengt forhold til, efter han i 2012 sleb sparekniven og lancerede planer om at skære i pensionsforholdene - dog ikke for lederne i selskabet.

Det medførte en strejke og fik fagforeningerne til at udtale, at de ansatte fuldstændig havde mistet tiltroen til topchefen.

Forholdet blev forværret, da medier skrev, at Helge Lund havde sagt, at robotter bare kunne overtage de højtbetalte strejkendes job.

Statoil proklamerede dog efterfølgende, at han var blevet fejlciteret.

Statoil oplever stort fald i overskuddet 

Mission global

Omvendt er Helge Lund også blevet rost for Statoils massive ekspansion rundt om i verden, som han har stået i spidsen for siden sin tiltræden i 2004.

”Statoil var en sovende gigant, indtil Helge kom. Han vækkede den,” som en tidligere chef i koncernen udtalte til Financial Times sidste sommer.

Hvor Statoil før var relativt ukendt uden for Norges og Nordsøens grænser, har Helge Lund nemlig haft det som sin mission at gøre landets største virksomhed til et globalt selskab. Det resulterede bl.a. i, at Statoil i foråret sidste år kunne indgå en kæmpe aftale om olieboringer i det russiske område af Arktis, som flere har betegnet som en milepæl for selskabet.

Statoil med nyt norsk storfund 

Udlandseventyret er omvendt også blevet kritiseret, fordi det har betydet, at dele af forretningen - inklusive norske arbejdspladser - er rykket ud af landet, samtidig med at ledelsen med Helge Lund i spidsen har valgt at frasælge dele af den traditionelle forretning inden for servicestationer og diverse onshore-aktiviteter.

Mistanke slide på omdømme

Helge Lund har selv udtalt, at hans motivation til jobbet ikke grunder i stigende aktiekurser, men derimod at gøre noget godt for samfundet. Men mistanken om svindel fra Statoils side kan dog bringe begge dele i fare.

Bliver Statoil dømt, kan bøden løbe helt op i 70 mia. norske kroner og være skidt nyt for både Statoil-aktien og den norske stat, som har en ejerandel på 67 pct.

Samtidig vil det også være en pinlig affære for Statoil og selskabets omdømme – ikke mindst på grund af ejerforholdene, mener analytiker i Arctic Securities, Trond Omdal:

”Sagen er selvsagt også uheldig for BP og Shell, som er store globale aktører. Men Statoil er varetager af statens råolie og naturgas, så på den måde er det særlig alvorlig for Statoil,” udtaler han til TV2 Norge.

Endelig er det ikke usandsynligt, at sagen vil kunne vippe Helge Lund af den pind, som han har siddet på i ni år. Dermed vil han gå i sine forgængeres fodspor, eftersom både den tidligere administrerende direktør og bestyrelsesformanden for Statoil i 2004 røg ud af vagten for at have betalt bestikkelse for at få en olieaftale i Iran i hus.

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 30 dage? Klik her

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også