EnergiWatch

Opec+ afviser Bidens tilnærmelser - ingen ekstra produktionsløft

Efter den kolde skulder fra Opec+ har Joe Biden stadig mulighed for at trække i samme håndtag som sin demokratiske forgænger, Barack Obama, og åbne for USA's strategiske reserve af råolie.

Foto: ANGUS MORDANT/REUTERS / X06552

Opec+ med Saudi Arabien i spidsen har torsdag ikke imødekommet den amerikanske præsidents, Joe Bidens, ønske om et markant løft i olieproduktionen, så prisen på råolie kan komme ned.

Gruppen, som betår af Opec-landene og blandt andet Rusland, Mexico og otte andre, har nemlig torsdag på et møde bekræftet sin plan om at hæve produktionen med 400.000 tønder olie om dagen.

Oliekøbere mener dog, at det langt fra er nok til at tvinge prisen på olie, som er steget med mere end 60 pct. siden årsskiftet.

Olieprisen falder alligevel med 2,4 pct. torsdag til omkring 79 dollar per tønde, selv om den var oppe med 3,2 pct. lige efter meldingen fra Opec+. Faldet skyldes imidlertid politiske trusler fra Washington, hvor man vil benytte "det fulde udvalg af værktøjer" for at holde prisen på olie og dermed også forbrugernes benzin nede.

"Opec+ synes uvillig til at anvende de kapacitet og kraft, den har, på dette kritiske tidspunkt i det globale opsving for lande verden over," siger en talsmand for det amerikanske nationale sikkerhedsråd ifølge Bloomberg News.

"Nu er tidspunktet, hvor store produktionslande stabiliserer energipriserne og sikrer, at høje priser ikke bremser den nuværende globale genrejsning."

En af mulighederne, som USA har, er at åbne op for sit strategiske reserve af råolie, så udbuddet på markedet øges, og prisen alt andet lige vil falde. Det gjorde landet senest under præsident Barack Obama.

Opec holder fast i produktionsplan

Oliepriserne falder trods amerikansk pres på Opec 

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs