EnergiWatch

Oliepriserne falder før genforhandling af iransk atomaftale

Forhandlingerne kan få indflydelse på den globale olieproduktion.

Foto: RAHEB HOMAVANDI/REUTERS / X01475

Priserne på oliemarkedet falder mandag morgen efter kortvarigt i nat at have ramt det højeste niveau i flere år.

Prisniveauet sænkes forud for denne uges forhandlinger mellem Iran, USA og andre parter om en genoptagelse af atomaftalen fra 2015, der ventes at føre til en stigning i udbuddet af råolie.

Det skriver Reuters.

På grund prisudsvinget i nat ligger oliepriserne ikke under fredagens niveau ved dansk børslukketid.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster mandag morgen 71,48 dollar mod 71,48 dollar fredag ved dansk børslukketid. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 69,31 dollar mod 69,13 dollar fredag klokken 17.

Iran, USA og øvrige parter mødes torsdag i Wien til den femte forhandlingsrunde om en genoptagelse af den atomaftale, der blev indgået i 2015.

"Jeg har fortalt mine forhandlere at handling og ikke løfter er nødvendigt for at genoptage atomaftalen," lød det ifølge Reuters fra Irans øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei, i en tv-transmitteret tale.

Forhandlingerne kan få indflydelse på den globale olieproduktion, hvis USA i samme omgang løfter Donald Trumps sanktioner mod den iranske olieeksport.

Analytikere estimerer, at Iran vil øge olieproduktionen med mellem 500.000 og 1 mio. tønder om dagen, hvis sanktionerne fjernes.

"Den primære bekymring er, om iransk olie kommer tilbage til markedet, men jeg tror ikke, at der kommer en aftale før det iranske præsidentvalg," siger Avtar Sandu, råvareforvalter i Phillips Futures, til Reuters.

Modsat spår EU's udsending, der skal koordinere forhandlingerne, at en aftale vil blive indgået i indeværende uge.

Mandag morgen koster en troy ounce guld 1886,88 dollar mod 1893,96 dollar fredag klokken 17.

På markedet for industrimetaller koster et ton kobber mandag morgen 9906,5 dollar mod 9965,0 dollar fredag eftermiddag.

Equinor borer tørt i Barentshavet

Investeringsøkonom ser høje oliepriser som en trussel for Ørsted 

Mere fra EnergiWatch

Tysk regeringskoalition går efter kulstop i 2030

SPD, De Grønne og FDP går ind i regeringsforhandlinger med fremrykning af det tyske kulstop med otte år, afsættelse af to pct. af Tysklands areal til landvind, krav om sol på industritage og afskaffelse af EEG-tariffen for at nedbringe elpriserne på papiret.

IT-problemer med varmepumpe-pulje blev hurtigt løst

Ifølge Energistyrelsen var der indledningsvist tekniske udfordringer for ansøgere til efterårets bygningspulje. Problemerne blev dog hurtigt løst, men på trods af 14 dage med minimal kø til ansøgning, er der stadig masser af millioner tilbage i puljen, melder myndighederne.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs