EnergiWatch

Investeringsøkonom ser høje oliepriser som en trussel for Ørsted

Fremgangen i oliepriserne kan komme til at gøre ondt på den danske energikæmpe, vurderer Per Hansen fra Nordnet.

Foto: Ørsted

Det kan blive en kæmpe udfordring for Ørsted, at oliepriserne er steget markant i løbet af 2021, fordi udviklingen kan give de største olieselskaber mulighed for at tage afgørende markedsandele inden for grønnere energiformer som f.eks. havvind.

Det vurderer Per Hansen, der er investeringsøkonom hos Nordnet, over for Berlingske:

"Stort set alle de store olieselskaber – Equinor, Shell, BP, Total – har ambitioner om, at de gerne vil have del i den grønne omstilling. Så når olieprisen stiger, står de i en god situation, fordi deres omkostninger til at producere er stort set de samme, om en tønde olie koster 50, 60 eller 70 dollar. Det cash flow, man kan lave med en oliepris på 70 dollar, er fuldstændig fænomenalt. En betydelig del af det cash flow, kan de bruge på at lave grøn omstilling og komme ind på markedet for vindmølleparker, som jo skal vokse ret pænt de kommende år," siger han til avisen.

Som EnergiWatch løbende har beskrevet, har Ørsted de senere år mødt stigende konkurrence på de globale havvindmarkeder. Ikke mindst med Big Oils indtog er der blevet spekuleret i, om oliekæmperne, som har en langt større omsætning end Ørsted, vil kunne tippe balancen.

Sidste år var olieselskaberne imidlertid ramt af corona- og olieefterspørgselskrise, hvilket sendte oliepriserne ud i store fald.

I skrivende stund er en tønde nordsøolie nået op på knap 70 dollar igen – mod en værdi på knap 42 dollar i gennemsnit i fjor.

 

PFA øger sit sats på udvalgte olieselskaber 

Biden vil fordoble USA's havvindproduktion

Voksende energibehov fremskynder behovet for grøn omstilling

Analysehus ser 420 GW havvind opsat i 2040 

Mere fra EnergiWatch

Danfoss får omsider godkendt megaopkøb

Det er trukket i langdrag, og ledelsen har i halvandet år trippet for at komme i gang. Nu kan de folde det store potentiale ud, for Danfoss har endelig fået godkendt opkøbet af Eatons hydraulikforretning.

Subsea 7 øger fokus på havvind med nyt opkøb

Subsea 7 har overtaget aktiemajoriteten i selskabet Nautilus Floating Solutions og styrker yderligere sit sats på havvind. Det sker efter en nylig fusion mellem Subsea 7's forretning for vedvarende energi og OHT.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs