Dansk storleverandør til Tyra fyrer næsten halvdelen

Muehlhan er presset til at fyre omkring 150 medarbejdere, som blev sendt hjem fra Tyra-feltet for en måneds tid siden. Semco forhandler fortsat med Total om hjemsendte medarbejdere.
Foto: Magnus Holm/Politiken/Ritzau Scanpix
Foto: Magnus Holm/Politiken/Ritzau Scanpix

Den danske underleverandør til offshore-industrien, Muehlhan, må sige farvel til omkring 150 medarbejdere.

De afskedigede medarbejdere blev i midten af maj færdige med en stor opgave på Tyra-feltet, hvor de af Total var hyret eksternt til at klargøre nedrivningen af anlæggene, før feltet skal genopbygges.

Herefter var det planen, at medarbejderne skulle have udført renoverings- og vedligeholdelsesopgaver i forbindelse med Totals andre operationer.

Men Total har på grund af corona- og olieprisen måttet skære ned på arbejdsprogrammet, efter at gruppens hovedkontor har påtvunget nedskæringer over hele linjen.

Derfor blev Muehlhan-medarbejderne i første ombæring sendt hjem. Som EnergiWatch og ShippingWatch i begyndelsen af måneden kunne berette, blev der siden indledt forhandlinger om disse medarbejderes fremtid.

Det er lykkedes at skåne godt en fjerdedel af de pågældende medarbejdere:

"Vi har stadigvæk forhandlinger med Total og 3F for at se, om vi kan finde en eller anden model. Vi er kommet frem til, at vi kan holde 40-50 mand ekstra, som vi egentlig ikke havde brug for. Vi beder vores ansatte om at springe et par ture offshore over de næste otte måneder," siger Lasse Møller, som er chef for Muehlhans olie- og gasforretning.

I stedet sendes denne gruppe medarbejdere en tur på skolebænken, hvor Muehlhan vil sende dem på online-kurser.

"Vi har fundet en model, hvor vi kan afbøde det lidt. Men vi er rigtig kede af at skulle af med de her folk, for de har gjort det virkelig godt ude på Tyra," siger Lasse Møller.

Principielle forhandlinger

Forhandlingerne mellem Muehlhan og Total har både handlet om, hvor meget Total har villet give i tilskud, hvor meget man kunne bede medarbejderne om at gå i ned løn og hvor mange offshore-opgaver, det ville give mening at lade mandskabet springe over.

"Jeg havde da håbet på, at vi kunne beholde nogle flere. Men vi kan se, at når vi beregner folks lønnedgang via kurser, så ville deres turnus simpelthen blive udvandet. For hvis man beholder dobbelt så mange, som man skal bruge, så er det hver anden tur, folk skal springe over. Og det er altså for meget. Det kan man ikke bede dem om," siger Lasse Møller.

De sidste småjusteringer i aftalen udestår fortsat, og Muehlhan er derfor stadig i tæt kontakt med Total, 3F og sine egne tillidsfolk.

Også Semco har de seneste uger været i forhandlinger med Total om medarbejdere, som selskabet ligeledes fik sendt hjem efter fuldendt job på Tyra-feltet.

Lasse Møller sætter pris på, at Total har ydet et bidrag i trepartsforhandlingerne, selv om han gerne havde villet fastholde flere medarbejdere:

"Det er egentlig unikt, at vi har en kunde, der vil betale for, at vi beholder nogle ekstra folk. De giver et godt bidrag til det, og de har været medspiller hele vejen. Jeg havde selvfølgelig altid håbet på mere, men de er med til at afbøde konsekvensen af det her," siger Lasse Møller.

Skal bruge folk igen

Som leverandør af mandskab til olieindustrien er op- og nedmanding imidlertid en del af den velkendte arbejdsgang.

I forbindelse med, at Muehlhan skulle forberede organisationen på den opgave, der blev indledt på Tyra i efteråret, voksede antallet af medarbejdere fra omkring 200 til det dobbelte. Efter fyringsrunden kommer Muehlhan til at have omkring 220 medarbejdere.

En udfordring med det er, at Muehlhan også har en vigtig opgave i forbindelse med næste fase af genopbygningen af Tyra-feltet.

Fra marts forventer Muehlhan faktisk at skulle bruge omkring 500 medarbejdere, så der venter en større rekrutteringsopgave i begyndelsen af næste år.

"Vi starter ude på Tyra igen til marts, og der skal vi bruge alle folkene. Så vi håber jo på, at vi kan få de fleste af dem tilbage igen. Men det er klart, at der er nogen, som vil forsvinde til andre brancher. Forhåbentlig er der mange, der vil tilbage til os," siger han.

Lasse Møller understreger, at det ikke har kunnet lade sig gøre at finde en mere holdbar løsning for at fastholde medarbejderne i den mellemliggende periode. De cirka otte måneders hul i programmet har vist sig umuligt at fylde ud.

EnergiWatch har været i kontakt med både Total og Semco, men ingen af parterne har ønsket at kommentere de igangværende forhandlinger.

 

Total og nøgleleverandør mødes for at undgå fyringer

Total skriver danmarkshistorie og river nordsøanlæg ned

Total sender 150 hjem fra Nordsøen før tid  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også