Mysteriet om Nord Stream 2 kan nærme sig enden

Ihærdige amerikanske forsøg på at bremse den omstridte gasrørledning Nord Stream 2 kan være forgæves. Der er spottet et fartøj nær Rusland, som vil kunne lægge de manglende rør på plads.
Akademik Cherskiy kan være løsningen på alle Nord Stream 2's praktiske problemer. En kilde har observeret fartøjet, der har rørlægningskompetencer, nær Kaliningrad. | Foto: Vitaly Nevar/Reuters/Ritzau Scanpix
Akademik Cherskiy kan være løsningen på alle Nord Stream 2's praktiske problemer. En kilde har observeret fartøjet, der har rørlægningskompetencer, nær Kaliningrad. | Foto: Vitaly Nevar/Reuters/Ritzau Scanpix

Måske er der alligevel lys for enden af gasrørledningen.

Siden den amerikanske præsident, Donald Trump, kort før jul underskrev en lov om at pålægge sanktioner imod alle de selskaber, der arbejder på at færdiggøre Nord Stream 2, har der ellers været stille om den planlagte forbindelse mellem Rusland og Tyskland.

Loven fik det schweiziske, familieejede rørlægningsselskab Allseas Group til at droppe sit engagement. Selskabet var ellers i gang med at lægge den sidste del af rørene ud for Bornholm. Ifølge det statsejede russisk olie- og gasselskab Gazprom, der ejer den største andel af ledningen, skete det på et tidspunkt, hvor 94 procent af forbindelsen allerede var kommet på plads.  

Siden har spørgsmålet været, hvem der under de nuværende omstændigheder ville bygge den resterende del. Spekulationerne har ad flere omgange været rettet imod fartøjer, der er blevet observeret i nærheden af forbindelsen.

Nu melder nyhedsbureauet Reuters, at en kilde har set fartøjet Akademik Cherskiy i Østersøen nær Kaliningrad.

Det er bemærkelsesværdigt, fordi fartøjet har rørlægningskompetencer. Og ikke mindst; fordi det er ejet Gazprom.

Derfor spekulerer Reuters i, om brikkerne endelig er faldet på plads i projektet.

Tavshed om løsning

Spekulationer, som selskabet bag ledningen hverken ønsker at be- eller afkræfte.

"Vi kommenterer ikke på spekulationer om rørlægnings-kapaciteter. Vi vil informere om vores planer, når tiden er inde," skriver Nord Stream 2's danske talsperson, Markela Dedopoulos, til EnergiWatch.

Holdet bag projektet består foruden Gazprom af Shell, Engie, Wintershall Dea, Ömv og Uniper.

Det var egentlig planen, at parterne ville have haft ledningen i drift omkring begyndelsen af 2020. Men i december slog det russiske energiministerium fast, at planen er skubbet frem til slutningen af 2020.

Debatten om Nord Stream 2 er omtrent så langstrakt, som den er storpolitisk. Rusland mener, at amerikanerne forsøger at forhindre forbindelsen ud fra konkurrencemæssige hensyn; USA er storeksportør af flydende naturgas, LNG.

Omvendt argumenterer både USA og en række europæiske lande, heriblandt Danmark, for, at ledningen vil gøre Europas afhængighed af russisk gas større, styrke russernes geopolitiske position og sætte de østeuropæiske naboer – især Ukraine – i en mere sårbar forsyningsmæssig situation.

Danmark var det sidste af de implicerede lande til at godkende Nord Stream 2. Efter at have afvist russernes ansøgninger til myndighederne ad to omgange, gav Energistyrelsen endelig grønt lys til projektet i slutningen af oktober. Hermed blev det aftalt, at gasrørledningen kommer til at  løbe sydøst om Bornholm, men uden for dansk territorialfarvand.

Når altså der er fundet et fartøj, som kan bygge den færdig.

 

Danmark er historisk afhængig af russisk gas 

Rusland vil gennemføre Nord Stream 2 alene

Nord Stream 2 forsinkes op til et år

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også