EnergiWatch

Rusland vil gennemføre Nord Stream 2 alene

Det statsejede energiselskab Gazprom vil ikke gøre brug af udenlandske selskaber til den sidste del af gasrørledningen, som er underlagt amerikanske sanktioner.

Foto: Anton Vaganov/Reuters/Ritzau Scanpix

Vi klarer den selv.

Det er nu udmeldingen fra Gazprom, som har det øverste ansvar for opførelsen af den omstridte gasrørledning Nord Stream 2 mellem Rusland og Tyskland. Den kommer efter amerikanerne har pålagt sanktioner til de udenlandske selskaber, som har hjulpet med at bygge forbindelsen.

Det bekræfter en repræsentant for Gazprom ifølge Financial Times.

"Nord Stream 2-projektet, som allerede er 94 procent færdiggjort, kommer til at blive fuldendt fra russisk side," skal selskabets souschef, Elene Burmistrova, have udtalt ved en europæisk gaskonference i Wien denne uge.

Der er imidlertid ikke blevet meldt noget ud om, hvordan Gazprom vil klare den sidste del af projektet uden udenlandsk hjælp.  

Foruden Gazprom står også Engie, OMV, Shell, Uniper og Wintershall DEA bag projektet.

Amerikansk pres

Den seneste udvikling bunder i, at den amerikanske præsident, Donald Trump, kort før jul godkendte et forslag om at sanktionere selskaber, som tager aktiv del i Nord Stream 2-projektet. Det har fået den schweizisk-hollandske rørlægningsspecialist Allseas til at trække sig.

Amerikanerne har længe udtrykt bekymring for, at ledningen vil gøre Europa mere afhængig af russisk gas, mens det omvendt også er velkendt, at USA har store interesser i at eksportere LNG – nedkølet naturgas – til det europæiske marked.

Danmark trak som den sidste aktør sin godkendelse af Nord Stream 2 ud, indtil der endelig blev givet grønt lys til at lade ledningen gå igennem dansk farvand i slutningen af oktober.

Oprindeligt var planen, at Nord Stream skulle have leveret sin første gas inden udgangen af 2019. Nu spekuleres der i, at projektet kan blive forsinket i omkring et år.

 

Nord Stream 2 forsinkes op til et år

Ny russisk gasledning giver bekymring

Trump vil ændre miljølov for at få flere olierør og motorveje 

Mere fra EnergiWatch

Vestas fordobler årets ordreindtag i USA

Mølleproducenten modtager årets foreløbigt klart største ordre på sit historisk set største marked – målt på et andet betydeligt parameter er den dog samtidig også lille.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs