Frygt for nyt kollaps i oliepriserne

Flere fyldte olielagre får oliepriserne til at dykke. Der er snart ikke flere steder at opbevare al den olie, som ikke bliver forbrugt grundet coronakrisen.
Foto: ROBYN BECK/AFP / AFP
Foto: ROBYN BECK/AFP / AFP
AF RITZAU FINANS

Oliepriserne falder tirsdag morgen, idet udsigten til fulde olielagre verden over og ingen tegn på opsving i olieefterspørgslen er aktuel.

Nu frygtes det, at juni-kontrakten vil lide en hård skæbne i lyset af, at et kollaps i sidste uge var skyld i, at prisen på den amerikanske råolie faldt under nul.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster tirsdag morgen 19,23 dollar mod 19,63 dollar mandag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 11,22 dollar mod 12,47 dollar mandag eftermiddag.

Den nærmeste fremtid for oliemarkedet tegner ikke godt, og ifølge Reuters er den største bekymring i øjeblikket, at der snart ikke vil være flere steder at opbevare al den olie, som ikke bliver forbrugt grundet coronakrisen.

Det har startet en udviklingstendens, hvor flere har valgt at sælge ud af juni-kontrakten, for i stedet at købe sig ind i nogle måneder senere på året for at undgå store tab.

Frygten for, at juni-kontrakten, som udløber den 30. april, også forårsager et voldsomt dyk i oliepriserne, ulmer blandt olieinvestorerne.

"Det foruroligende juni-udsalg skyldes til dels, at oplagringsmulighederne hurtigt svinder ind. Presset på den globale lagerkapacitet for olie og olieprodukter kommer til at forblive i fokus," siger Stephen Innes, som er chefstrateg for det globale marked hos AxiCorp, til Bloomberg.

Som det ser ud, nu har Sydkorea, som har den fjerdestørste lagerkapacitet, ikke mere plads på land, mens der ved Singapores kystlinje langsomt ophobes flere og flere fyldte olietankskibe.

For at det amerikanske olielager i byen Cushing ikke skal blive mere end 90 pct. fyldt, kræver det kapacitet til det der svarer til 1 mio. tønder per dag.

Ifølge Bloomberg har de amerikanske producenter været nødsaget til at påbegynde olieleverance til nationens kriselager, da lagerkapaciteten er presset.

Organisationen af Olieeksporterende Lande, Opec, har under hele coronakrisen indført beskæringer på olieproduktionen i håb om at kunne stabilisere markedet.

Selv en aftale om en produktionsbeskæring på 10 mio. tønder per dag, som indføres fra den 1. maj, er ikke tilstrækkelig til at kunne opveje et fald i olieefterspørgslen på cirka 30 mio. tønder per dag, skriver Reuters.

Olieprisen skvatter igen sammen 

Oliepriser tvinges ned af hurtigt voksende lagre 

USA: Regeringen overvejer medejerskab i energiselskaber 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også