USA: Regeringen overvejer medejerskab i energiselskaber

Den amerikanske finansminister åbner mulighed for, at staten får ejerskab i olieselskaber, som modtager hjælp.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Af Ritzau / Finans

Den amerikanske regering overvejer flere muligheder for at komme den hårdt trængte olie- og gassektor til undsætning, herunder lån til og muligt statsejerskab i nødstedte virksomheder.

"En af komponenterne vi kigger på, er at tilbyde en lånefacilitet for sektoren. Vi kigger på mange forskellige muligheder, og vi har ikke konkluderet noget endnu," siger finansminister Steven Mnuchin til Bloomberg News.

Finansministeren fortalte også på en pressebriefing, at en mulighed kan være, at staten får ejerskab i olieselskaber, som modtager hjælp, skriver Reuters, ligesom den amerikanske stat kan understøtte ved at forudbetale for sit fremtidige brændstofforbrug og måske allerede nu købe billetter til fremtidige flyrejser.

Olieprisen er i USA faldet fra mere end 61 dollar ved nytår til omkring 17 dollar fredag - og mandag blev den helt historisk handlet i minus, da den lukkede i negative 37,63 dollar. Den lave oliepris har ramt olieselskaberne verden over, men især i USA er den hård kost, da en meget stor andel af produktionen kommer fra skiferområder, hvor omkostningerne til at pumpe olien op ligger over 45 dollar per tønde.

Oliesektoren er i USA, målt på gruppen af aktier i S&P 500-indekset, da også faldet med knap 50 pct. i år, og et af de mindre selskaber, som ikke er med i indekset, Whiting Petroleum er allerede gået i frivillig betalingsstandsning, hvilket har sendt aktien ned med nær 90 pct. for året.

Den amerikanske oliesektor er samtidig ganske anseelig. Faktisk er USA for ganske nyligt igen blevet verdens største olieproducent på baggrund af væksten i skiferudvindingen, og ifølge Financial Times er omkring 10 mio. amerikanere beskæftiget i branchen. Branchen tegner sig samtidig for godt 15 pct. af al højrentegælden i såkaldte junk bonds i USA, og en fortsat nedtur kan derfor ramme banksektoren og andre investorer hårdt.

Præsident Trump har da også tidligere på ugen sagt, at han vil gøre midler tilgængelig for virksomhederne, og en række republikanske senatorer har også opfordret til, at finansministeriet og centralbanken i USA træder til med hjælp.

"Vi er alarmerede over accelereringen af den økonomiske krise og dets påvirkning af nationens energisikkerhed i olie- og gassektoren," hed det onsdag i et brev, der var underskrevet af 11 senatorer fra samme parti som præsident Trump.

"Vi opfordrer administrationen og Federal Reserve til straks at fokusere på denne svære situation og udarbejde et hurtigt indgreb for at afværge denne voksende nødsituation."

Tal offentliggjort af olieserviceselskabet Baker Hughes fredag viser, at boreaktiviteten i denne uge er faldet det meste i 14 år, da 60 borerigge er blevet lukket ned. De seneste seks uger, er 45 pct. af den amerikanske borekapacitet blevet sat på pause, så der nu er 368 aktive rigge.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også