EnergiWatch

Aktivister kræver dansk oliestop indføjet i klimaloven

Extinction Rebellion planlægger ny blokade af Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet. Aktivisterne er bl.a. utilfredse over, at den nye klimalov ikke lægger op til at afvikle olieudvinding i Nordsøen.

Foto: Extinction Rebellion Damark.

Klimalovens indbyggede målsætning om at reducere de danske C02-udledninger med 70 pct. frem mod 2030 er ikke nok. Desuden er det problematisk, at klimaloven ikke indeholder en plan for afvikling af olieudvinding i Nordsøen.

Det mener aktivistgruppen Extinction Rebellion, som derfor planlægger en demonstration fredag i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

Det oplyser gruppen i en pressemeddelelse.

Extinction Rebellion forventer, at over 100 aktivister vil blokere ministeriet i protest over, at klimaloven ifølge dem ikke er ambitiøs nok.

"Klimaloven er et skridt i den rigtige retning for dansk politik, men det at have den rette kurs er ikke det samme som at nå i mål. Realiteten er, at den nye klimalov slet ikke er ambitiøs nok, og at partierne bag gør klimaloven grønnere, end den i virkeligheden er," lyder det fra Sylvester Langvad, som er en del af gruppens danske afdeling.

Udbudsspørgsmål udestår

Mens klimalovens 70 procents-mål samt målet om klimaneutralitet 20 år senere synes at ligge fast, er der større usikkerhed forbundet med spørgsmålet om fremtidig olieudvinding.

Det hele centrerer sig om den såkaldte 8. udbudsrunde, hvor fire selskaber har bedt om lov til at lede efter nye olie- og gasforekomster på dansk sokkel.

Men der er politisk pres på energiminister Dan Jørgensen (S). Støttepartierne ønsker i samlet flok, at han dropper udbudsrunden, og ministeren har selv udbedt sig betænkningstid, før han træffer sin endelige beslutning.

Står det til Extinction Rebellion, er der imidlertid ikke så meget at tænke over. Aktivistgruppen lavede også i november en aktion i ministeriets lokaler, hvor de fremmødte demonstrerede imod olieudvinding ved bl.a. at smøre sig selv ind i olie.

Dan Jørgensen har ikke sagt noget om, hvornår han forventer at være klar med et svar på 8. udbudsrunde.

 

Danmarks næststørste olieaktør ser fornuft i licens-stop

Dansk oliechef kritiserer branchen: "Vi har været for støvede"

Ineos melder sig klar til 9. udbudsrunde

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere