Dong-direktør: Spejder efter nye projektmuligheder i USA - gerne i New York

Dong Energy har ikke tænkt sig at ligge på den lade side i USA, hvor selskabet er klar til at reagere, hvis der skulle opstå interessante muligheder.
Foto: Dong Energy
Foto: Dong Energy
AF RITZAU FINANS

Selv om Dong Energy har masser at arbejde at gøre på sine nuværende to store havmølleprojekter i USA, så har selskabet appetit på at udvide pipelinen yderligere.

"Hvis de rigtige muligheder opstår, så er vi også klar til at agere på dem. Lige nu har vi hænderne fulde med to store udviklingsprojekter med gigawatt potentiale, men vi kigger hele tiden på nye muligheder," siger Dong Energys chef for Nordamerika, Thomas Brostrøm, i et interview med Ritzau Finans i Anaheim i Californien.

Han glæder sig over stigende politisk interesse for havvind i USA. En stor milepæl blev nået, da Massachusetts sidste år vedtog en lov om etablering af 1600 megawatt havvindenergi i 2027, og siden har der været flere andre opløftende nyheder.

"Det er meget statsdrevet, og vi føler stor opbakning på statsniveau i Massachusetts og New England, og vi har set nu også New York komme ud med nogle meget ambitiøse mål om at have etableret 2,4 GW i 2030," siger Thomas Brostrøm.

Afsmittende effekt

Han nævner desuden Maryland, som for nylig har givet to kontrakter på 350 megawatt, betinget af visse forhold.

"Vi kan se, at det ligesom har en smittende effekt, at der er nogle af de her stater, der tager lederskabet på det. Så vi er ret fortrøstningsfulde med, at nogle af de andre stater også begynder at efterspørge offshore-vind," siger Thomas Brostrøm.

For at få udvidet pipelinen kræver det, at der på føderalt niveau udstedes nogle såkaldte "leases", som dækker over adgangen til havområder, hvilket tildeles af Bureau of Ocean Energy Management (BOEM).

"Vi vil rigtigt gerne have fat i flere leases. Omvendt har vi også rigtigt meget at tage fat i nu her, men vi har en appetit på nye muligheder, og dem kigger vi på hele tiden," siger Brostrøm.

Når nye muligheder skal vurderes, kigger selskabet meget på markedsfundamentale forhold, herunder hvor meget af den nuværende elforsyning, der skal erstattes over de kommende år, og hvad der er af konkurrerende energimæssige alternativer.

"Det rigtige sted er at starte, hvor vi er nu, i det nordøstlige hjørne," siger Thomas Brostrøm, hvor Dong har sine to projekter i Massachusetts og New Jersey, mens det dog ikke har en lease-rettighed i New York.

New York er interessant, fordi der er et stort elforbrug. Vi vil gerne se nye leases komme ud i New York, så vi kan udvikle et projekt der. BOEM arbejder på sagen lige nu her, og det venter vi lidt på, siger Thomas Brostrøm.

Den seneste lease i New York blev vundet af Statoil efter en heftig budrunde, hvor priserne blev budt markant op i forhold til tidligere. Den stigende interesse vidner om, at det er en industri med fremtidspotentiale – men også om en skærpet konkurrence.

"Det er selvfølgelig en hård konkurrent, der kommer ind, men det er også et godt tegn på, at det er en industri, som er på vej til at blive mere moden," mener Thomas Brostrøm.

Dong Energy står foran vigtig dyst med amerikansk storsatsning

Spædt amerikansk vindmarked udfordrer danske bejlere

Vind- og solenergi skaber millioner af nye job

Spår 36 GW vind i USA i 2017-20

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også