Sjællandske elkunder forgyldt af Dongs børsdebut

Over 1 mia. kroner i kontanter og 10,3 mia. kroner i aktiedepotet. Sådan er status for Seas-Nve efter Dongs børsnotering. Pengene giver muskelkraft og mulighed for strategiske opkøb, lyder det fra direktør.

Der skal gang i slettelakken i Seas-Nve's hovedkvarter i Svinnige i Vestsjælland. For på side 76 i selskabets årsrapport for 2015, der udkom for blot få uger siden, står Seas' kapitalandel i Dong Energy bogført til 5,5 mia. kroner. Det tal har med torsdagens børsdebut for Dong vist sig at være helt forkert.

I stedet udgør Seas' aktiepost i Dong Energy nu en værdi på cirka 10,4 mia. kroner. Dertil kommer, at Seas har solgt lidt ud af sine Dong-aktier under udbudsprocessen - hvilket betyder, at der på mandag går 1,2 mia. kroner ind på bankbogen i rede kontanter.

Med andre ord - torsdag den 9. juni 2016 var en festdag af de sjældne for Seas-Nve's adm. direktør, Jesper Hjulmand. Og for de cirka 400.000 andelshavere i Seas-Nve, der teoretisk set hver især gennem deres ejerskab i Seas har Dong-aktier for 27.500 kroner.

"Det er en helt igennem fantastisk dag. Jeg er utrolig glad ikke mindst på mine cirka 400.000 andelshaveres vegne, der i forvejen var medejere af en meget solid virksomhed. Efter i dag er vi kun blevet stærkere, og har helt andre muligheder," siger Jesper Hjulmand.

I modsætning til de andre danske energivirksomheder, der er medejere i Dong, har Seas-Nve valgt blot at sælge et absolut minimum af sine Dong-aktier under udbuddet. Det er blevet til 5 mio. aktier, som selskabet som led i aktionæroverenskomsten var forpligtigede til at stille til rådighed ved børsnoteringen. Efter salget af de aktier besidder Seas-Nve i dag 9,61 procent af aktierne i Dong.

"Vi tror på Dong, også i fremtiden, og derfor vil vi meget gerne fortsætte som storaktionær. Det betyder også, at vi over den kommende tid drypvist vil købe op i Dong-aktien, for igen at nå tilbage på en ejerandel på 10 procent. Det forventer vi at bruge cirka en halv milliard kroner på. Resten af de penge, vi får i hånden på mandag, vil indgå i virksomhedens normale cashflow," fortæller Jesper Hjulmand.

Modstår fristelsen af rede penge

Med beslutningen om at blive som storaktionær i Dong Energy, vælger Jesper Hjulmand og Seas-Nve altså en helt anden vej end konkurrenten SE. Her har man, sammen med datterselskabet Nyfors, valgt at sælge en meget stor del af sine Dong-aktier under udbuddet og henter på den konto en kontant udbetaling i omegnen af 3,5 mia. kroner.

Hvorfor vælger i at beholde Dong-aktier frem for at få 10 mia. kroner i hånden nu og her?

"Det er rigtigt, at de 10 mia. kroner er en slags papirpenge, og at vi har valgt ikke at veksle dem til kontanter. Men det skyldes, at vi tror på, at et stort ejerskab i Dong giver os en strategisk styrkeposition i den danske energibranche. Og derudover ser vi aktien som både en god vækst- og udbytteaktie, der vil styrke vores cashflow fremadrettet," siger Jesper Hjulmand.

Men normalt anbefaler man jo, at man spreder sine investringer. Er der ikke en risiko ved at satse så meget på Dong?

"Der er altid en risiko, når man foretager investeringer. Vi ser Dong som en meget solid investering, og der skal meget store kursfald til, før det bliver en dårlig forretning for os. Husk på at aktierne er bogført til det halve hos os. Vi tror som sagt på, at der fortsat er gode afkast at hente hos Dong. Og så ser vi det som en strategisk fordel, at vi er storaktionær hos Dong."

Kan du uddybe, hvad den fordel består i?

"Det er klart, at vi med en så stor værdi, som vores Dong-aktier udgør, har gode muligheder for at finansiere fremtidige opkøb eller fusioner. Vi vil se nøje på, hvilke muligheder der byder sig, som strategisk giver mening for os. Vi har en bundsolid forretning i Seas-Nve, der skal drives videre. Nu kan vi bare gøre det med endnu bedre kort på hånden. Værdien af vores Dong-aktier giver os nye, strategiske muligheder, som vi skal udnytte bedst muligt."

Tror du ikke at dine andelshavere kan få den tanke, at i burde bruge de mange milliarder til at sænke priserne frem for at være storaktionær i Dong?

"Jeg tror, at vores andelshavere, ligesom jeg selv, har et stærkt fokus på, at vi har et fælles ansvar for Seas-Nve. Jeg ser på selskabet lidt som en slægtsgård. Vores ansvar er at drive og udvikle virksomheden, så den kan overgå til næste generation endnu stærkere. Det gør vi ikke ved at tænke kortsigtet og bruge pengene fra Dong til at sænke priserne her og nu. Vi skal investere i fremtiden, og på den måde både sikre konkurrencedygtige priser og at selskabet udvikler sig. Vi har brugt mange år på at skabe de værdier, der er i Dong i dag. Det arbejde skal vi ikke sætte over styr på den korte bane."

Dong entrerede fondsbørsen med et brag 

SE, Seas-Nve og Aura sælger Dong-aktier for milliarder 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også