Dong går på børsen til 98,2 milliarder

Energiselskabet har solgt den maksimalt udmeldte andel af sine aktier til en kurs på 235 kr. pr. aktie.
Foto: /ritzau/Joachim Adrian/Arkiv
Foto: /ritzau/Joachim Adrian/Arkiv

Når Dong Energys aktier fra klokken 9 til formiddag for første gang kan handles, er noteringskursen 235 kr. per aktie. Det oplyser selskabet i en meddelelse torsdag morgen. Det giver selskabet en markedsværdi på 98,2 mia. kr.

Der bliver sendt 17,4 pct. af aktiekapitalen i udbud. Det er det maksimale antal aktier i forhold til det, som selskabet meldte ud i forbindelse med lanceringen af sit børsprospekt for tre uger siden, hvor kursintervallet lød på mellem 200-255 kr. per aktie.

Selv om prisen altså ikke når det maksimalt mulige, så er den fortsat høj. Det mener Sydbanks analytiker Morten Imsgaard.

"Det er ikke overaskende efter den store interesse for Dongs børsnotering. For mig at se er det stadig en høj prissætning af Dong, der ikke tager højde for de risici, der er i forretningscasen fremadrettet. Der er en håndfuld større risici som de nye investorer skal forholde sig til," siger han til Ritzau Finans.

Antallet af udbudt aktiekapital omfatter ikke de yderligere knap 11 mio. aktier, som er givet en overallokeringsret, der kan udnyttes i de kommende 30 dage.

Det tilbud er hentet i aktieposten hos samtlige nuværende aktionærer end den danske stat, der har forpligtet sig til at bibeholde majoriteten og derfor ikke kan sælge yderligere ud, samt SE, der som beskrevet i EnergiWatch onsdag allerede har solgt store dele af sin aktiebeholdning.

Det betyder altså, at de nuværende aktionærer står til at hente et provenu på 17,1 mia. kr., hvis ikke overallokeringsretten udnyttes. 19,7 mia. kr., såfremt den udnyttes fuldt ud.

Selv om det altså bliver det maksimalt udmeldte antal aktier, der sendes i udbud, er det dog ikke nødvendigvis ensbetydende med, at aktien sporenstregs står til at blive den folkeaktie, topchef Henrik Poulsen har ønsket sig. Det er således kun 10 pct. af de udbudte aktier, der er tildelt private danske investorer, mens de resterende 90 er fordelt på institutionelle investorer i ind og udland.

Samlet er der dog kommet 36.000 nye investorer i Dong. Det skyldes, at bud på aktier op til 49.820 – 212 aktier – er blevet sikret fuld tildeling. For ordrer på op til 2.127 aktier svarende til knap en halv mio. kr. har der været fuld tildeling af de første 212 aktier og 15 pct. af den resterende ordre. For ordrer på mere end en halv mio. kr. er der tildelt 499 aktier samt 5 pct. af den resterende ordre.

Henrik Poulsen vil gøre Dong til folkeaktie

"Jeg er glad for den positive feedback, vi har fået fra investorer rundt om i verden, og den tillid, de har vist os ved at blive aktionærer i Dong Energy," siger Henrik Poulsen i meldingen, hvor også bestyrelsesformand Thomas Thune Andersen og finansminister Claus Hjort Frederiksen byder velkommen.

"Det er et privilegium at byde velkommen til alle nye aktionærer, såvel de professionelle investorer som de mange danske privatinvestorer," siger formanden.

"Som repræsentant for majoritetsaktionæren glæder det mig meget, at interessen for at blive en del af Dong Energy’s ejerkreds har været så stor – både blandt private og professionelle investorer," konstaterer finansministeren.

Den amerikanske bank Morgan Stanley kommer til at fungere som såkaldt stabiliseringsagent for Dong i den stabiliseringsperiode, der løber i de kommende fire uger frem til 8. juli.

Analytiker: Prisen på Dong-aktier er meget høj

Dong-boss raser mod kritikere

Dong kan ikke se helt frem til en tid uden støtte

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også