EU undersøger Danmark for ulovlig statsstøtte til Dong

Den danske stat er under mistanke for i årevis at have kanaliseret en milliardsum over i Dong, hvoraf et beløb kan være givet som ulovlig statsstøtte. En advokat kalder den nye sag alvorlig for Danmark.
Foto: Atlas Copco
Foto: Atlas Copco

En hidtil ukendt sag i EU om ulovlig statsstøtte til Dong Energy kan få store konsekvenser for den kommende børsnotering af energiselskabet.

Kilder bekræfter over for EnergiWatch, at de europæiske konkurrencemyndigheder har åbnet en sag mod den danske stat, hvor Dong gennem fem år har modtaget omkring en milliard kroner.

Sagen blev taget op af EU-Kommissionen i 2013, men den har ikke hidtil været kendt i offentligheden.

Staten indgik i kraft af transmissionsselskabet Energinet.dk i 2010 en femårig aftale med Dong, hvor man forpligter sig til at købe rådighedsreserver af Dong. Reserve-strømmen er den del af det danske elmarked, som bliver aktiveret, hvis der ikke er el nok i nettet til forbrugerne.

Men aftalen har aldrig været i offentligt udbud, og centrale betingelser for aftalen er ikke offentligt kendte. Derfor har en forening af konkurrerende kraftværksejere klaget over aftalen mellem staten og Dong. Nu undersøger EU altså, om aftalen er ulovlig.

"Staten har i kraft af Energinet.dk indgået en aftale med Dong, som, set ud fra vores synspunkt, er helt urimelig. Man har videreført et monopol, der afholder vores medlemmer fra at komme ind på et nyt marked," fortæller sekretær for Brancheforeningen for Regulerkraft i Danmark (BRD), Finn Grønkjær.

Hvis Danmark taber sagen mod EU, vil Dong blive mødt af krav om et trecifret millionbeløb. Fordi dele af aftalen mellem de to selskaber holdes hemmelig, kan omfanget af sagen være betydeligt højere.

Alvorligt for stat og Dong

Kontrakten mellem Dong og Energinet.dk betyder, at Dong skal stille kraftværkerne ved Masnedø og Kyndby på Sjælland til rådighed som reservekraft for forbrugerene på Sjælland samt Fyn og Jylland. Det har Energinet.dk siden 2011 betalt i omegnen af 920 mio. kroner for, men værdien af kontrakten er reelt højere for Dong, fordi elpriserne i aftalen ikke er offentligt kendte.

Henrik Holtse er partner i advokatfirmaet Aumento og har omkring 15 års erfaring med sager om udbuds- og konkurrenceret. Han betegner sagen som alvorlig for Danmark.

"Når EU indleder en procedure som den, der er tale om her, så skyldes det, at man har en reel mistanke i sagen. Det er ikke til på forhånd at sige noget om udfaldet, men hvis det, der er foregået, var helt uproblematisk, så var sagen ikke blevet åbnet," forklarer han.

Senioranalytiker i Sydbank Jacob Pedersen mener, at milliardsagen kan blive en bet for børsnoteringen af Dong.

"Der er ikke nogen tvivl om, at kommende investorer bør nærlæse de dele af Dongs børsprospekt, som handler om denne og andre typer igangværende sager. I øjeblikket ligger der jo en række ting, som kan rykke den samlede værdi af Dong ganske kraftigt," siger han.

"Det er med til at gøre aktien vanskelig at omfavne for investorerne - måske især den brede, danske investormasse," tilføjer Jacob Pedersen.

Hvad prisaftalen har betydet for danskernes elregning står ikke klart, fordi Energinet.dk og Dong ikke offentliggør de elpriser, staten betaler, når elreserverne bliver aktiveret.

Det har ved redaktionens deadline torsdag ikke været muligt for EnergiWatch at få en kommentar til sagen fra Energinet.dk.

Dong Energy ønsker ikke at kommentere sagen med henvisning til, at den på nuværende tidspunkt føres mod den danske stat og ikke Dong.

Energinet.dk: "Det er altid hårde forhandlinger med Dong"

Staten kan blive gidsel i bitter gasstrid mellem Dong og Maersk

Staten må punge ud før Dong-notering

Avis: Salgspres på Goldman og ATP op til Dong-notering

Branchen kritiserer salg af Dongs gasnet

Milliardkrav fra massesøgsmål skæmmer Dongs børsnotering

Staten skal overtage 125.000 gaskunder

Dong-notering vil ramme Energinet.dk på gæld og neutralitet

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også