Avis: Salgspres på Goldman og ATP op til Dong-notering

En aftale hos de gamle aktionærer i Dong Energy tyder på, at Goldman Sachs og ATP vil skulle sælge kraftigt ud ved børsnoteringen, hvis den skal blive succesfuld, skriver Berlingske.
Foto: Dong Energy
Foto: Dong Energy

De nye aktionærer i Dong Energy i form af Goldman Sachs og ATP kan blive nødsaget til at sælge voldsomt ud af deres aktier, når energiselskabet inden 18 måneder går på børsen. Det skriver Berlingske Business torsdag med henvisning til, at der er indgået en aftale blandt de "gamle" aktionærer - dvs. staten og en række mindre danske energiselskaber - som medfører, at de alle er forpligtede til forholdsmæssigt at sælge det samme antal aktier ved en børs­notering.

Og da at staten har meldt ud, at den maksimalt kan sælge cirka 13,5 procent af dens aktiebeholdning, og eftersom gruppen af gamle aktionærer samlet ejer cirka 70 procent af DONG, vil det sige, at de maksimalt kan børsnotere 9,6 procent af den samlede aktiekapital i energigiganten. Resten skal komme fra de øvrige aktionærer, som vil blive nødt til at sælge godt ud af deres beholdning, hvis aktien skal have en god start på børslivet, vurderer branchekendere over for avisen.

"Under 20 procent er ikke holdbart efter min vurdering. Mellem 20 og 30 er lidt ukendt territorium, men på den første handelsdag kan det gå an. Når vi op mellem 30 og 50, så begynder det at ligne noget," siger partner i Audon, Frederik Aakard, til avisen.

Hvis ikke det såkaldte free flow af aktier ved børsnoteringen bliver tilstrækkeligt, vil investorerne formentlig kræve en rabat på prisen, lyder det videre fra professor på CBS, Ken Bechmann. Hverken ATP, Goldman Sachs eller staten har ønsket at kommentere størrelsen på et free float i forbindelse med børsnoteringen.

Staten ejer i dag 59 pct. af Dong, mens Goldman Sachs står for 18 pct., Seas-Nve har 11 pct. og ATP, PFA m.fl. har 12 pct.

Analytikere: Flere bejlere i spil til Dongs oliedivision

Milliardkrav fra massesøgsmål skæmmer Dongs børsnotering

Goldman Sachs vil være miljøets bedste ven

Dongs glemte skat er gravet ned i jorden

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også