EnergiWatch

Trefor trækker sig fra Waoo, lukker TDC ind

Trefor melder sig ud af Waoo og lukker TDC ind i selskabets fibernet i Trekantsområdet. "Vi håber, det bliver en katalysator," siger TDC-direktør.

Foto: ritzau/Thomas Borberg

Energibranchen og TDC har ikke altid været bedste venner, men nu har Trefor – som det første energiselskab - valgt at åbne op for TDC i Trefors fibernet. Samtidig trækker Trefor sig fra energiselskabers fælles indholdsleverandør Waoo.

Det fortæller Trefor-direktør Knud Steen Larsen på et pressemøde i København.

Samarbejdet betyder, at TDC kommer til at leje sig ind i Trefors fibernet i trekantsområdet, og at TDC overtager driften.

"Konsekvensen af det her er, at vi meddeler Waoo, at vi vil pænt og ordentligt ud af selskabet nu," siger Larsen, der flankeres af TDC-topchef Carsten Dilling på mødet.

"Vi har brudt distancen i forhold til det spændingsfelt, der har været mellem den etablerede telebranche og energibranchen. Det er en stor dag for fibernettet i Danmark,” siger Knud Steen Larsen, som fortæller, at de første frø til samarbejdet blev sået for mere end otte år siden, men at det har været vanskeligt at blive enige om en model.

Taler med flere selskaber

Hverken Knud Steen Larsen eller Carsten Dilling ønsker at løfte sløret for økonomien i samarbejdet, men Trefor-direktøren siger, at selskabets fiberforretning - der efterhånden har blødt i mange år - fremover bliver mere ”lønsom", men at samarbejdet først får effekt fra næste år.

Carsten Dilling fortæller, at TDC er i drøftelser med flere energiselskaber.

Dagens øvelse betyder, at TDC får adgang til de næsten 100.000 husstande i Trefors område, der i dag kan få fiberbredbånd, men hvor blot 35.000 har valgt at få det. Mens TDC kommer til at drive infrastrukturen, bliver det fortsat Trefor, der kommer til at stå for den fortsatte udrulning af fiberkabler.

"Vi håber, det kan blive en katalysator. Vi vil gerne lave tilsvarende aftaler, og vi har fundet en god model, som er meget gangbar og til at repetere," siger Carsten Dilling.

Han lægger ikke skjul på, at TDC er på frierfødder.

"Vores teams er kommet på plads med en meget spændende model for samarbejdet, som jeg også tror kan virke for andre aktører i jeres branche (energibranchen, red.)," siger TDC-chefen.

EnergiMidt gør klar til nyt fibersamarbejde

Store investeringer venter

Dilling fortæller, at aftalen betyder, at der skal foretages store investeringer i Trefors infrastruktur, så den kan integreres i TDC's.

Knud Steen Larsen mener, at man med tilgangen af TDC nu får konkurrence i Trekantsområdet, og at det vil komme kunderne til gode. Trefor vil nemlig fortsat tilbyde fibernet, telefoni og tv i konkurrence med TDC. Tv-tilbuddet frafalder, når Trefor på et tidspunkt - formentlig engang til næste år - er trådt ud af Waoo.

Men i en branche, hvor volumen er afgørende, kan Trefor så konkurrere om indhold med TDC?

"Vi skal forsøge at prissætte vores produkter, så vi også er attraktive. Ellers går det til TDC. Det er spillets regler," siger Knud Steen Larsen til EnergiWatch.

Han lægger imidlertid ikke skjul på, at det ikke nødvendigvis er nogen katastrofe, hvis TDC vinder Trefors kunder. Energiselskaberne er måske alligevel ikke de bedste indholdsudbydere.

"Hvis de har succes, har vi også succes," siger Knud Steen Larsen.

Bliver der også åbnet op for Stofa?

"Det gør der sandsynligvis på et tidspunkt. I hele landet vil nettet på et tidspunkt blive åbnet step by step".

Trefor-direktøren fortæller, at man har taget skridtet, fordi Waoo aldrig har fået den nødvendige volumen.

Sidste år var det SE, der trak sig fra Waoo, efter man købte Stofa, men ikke havde held med at få de andre energiselskaber ombord og skabe et slagkraftigt alternativ til TDC.

"Waoo er ikke stort nok til at matche TDC og Stofa. Vi (energiselskaberne, red.) er gode til infrastruktur og måske ikke så gode til indhold," siger Knud Steen Larsen.

Fragmenterede satsninger

Med dagens aftale synes energiselskabernes fiberbredbånd-satsninger mere fragmenterede end tidligere.

SE er gået solo med købet af indholdsudbyderen Stofa og afgangen fra Waoo, men har ikke haft held med at få andre energiselskaber ind i folden. Nrgi og Seas-Nve har fusioneret sine fiberforretninger i Fibia, men står også fortsat alene, selvom man åbent har inviteret andre energiselskaber med.

Senest har EnergiWatch kunnet beskrive, hvordan Energi Midt og Bredbånd Nord kigger på at etablere et driftssamarbejde, mens Waoo med dagens afgang igen er blevet stækket. Sidste år mistede man SE, og nu ryger Trefor altså også.

Det forventes først, at Trefors kunder kommer til at mærke til TDC-samarbejdet i andet halvår 2015 på grund af den forestående integration.

SE taber 102 millioner på seks måneder 

Bornholm hopper med på bredbånds-vognen 

Fiber og finans barberer bundlinjen hos HEF

Stofa-direktør har sagt op 

Mere fra EnergiWatch

CIP-fond tildeler spansk udvikler halv milliard

Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) har netop fundet den første investering fra milliardfonden CI Green Credit Fund I, hvor infrastrukturfonden udsteder lån på 520 mio. kr. til spanske Capital Energy.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs