Spansk vind-nedtur skæmmer branchemesse

Den store spanske nedtur på vindfronten sætter sit præg på stor vindkonference.
Foto: Gamesa
Foto: Gamesa
Af Ritzau Finans

Det er med et bagtæppe i deprimerede farver, Europas vindmøllebranche samles disse dage i Barcelona til fællesorganisationens EWEA’s årlige messe.

For i Spanien, historisk set kontinentets næststørste spiller inden for vindenergi og fortsat nr. 4 på verdensranglisten over mest vindenergi, er udviklingen gået helt i stå. Krisen har fået regeringen til at trække stikket på al udvikling af nye vedvarende energikilder.

BTM: 2014 er et comeback-år for vindbranchen

Så mens Spanien fra 2006 til 2012 installerede møller med en kapacitet på mellem 1 og 3,5 gigawatt hvert eneste år, faldt nyinstallationerne til 175 megawatt i 2013. Og 2014 vil formentlig byde på et stort rundt nul.

Samtidig fik Spanien – som det første land i verden – mere el fra vindmøller end nogen anden energikilde i 2013, hvor møllerne leverede 21 pct. af spaniernes strømforbrug.

Paradokset bliver da også fremhævet som en tydelig illustration af, hvor afhængig branchen er af stabil støtte fra politisk side. Og som eksempel på, hvor galt det kan gå.

"Vi burde fejre dette. Spansk vindenergi er en bemærkelsesværdig succeshistorie. Men der er ingen spanske ministre til stede her," lød det blandt andet fra EWEA-formand Andrew Garrad til åbningen af konferencen i Barcelona.

Skrotning af vindparker koster millioner

José López-Tafall, formand for den spanske vindmølleorganisation, rettede også en bredside mod sit lands politikere. Ikke mindst, fordi regeringen også truer med at skære i støtten med tilbagevirkende kraft.

"Vi var tidligere som branche førende inden for jobskabelse og ekspertise, og det er meget sjældent i Spanien. Vi havde et veletableret støttesystem, som blev fremhævet af EU-Kommissionen som en af de bedste måder at skabe incitamenter på, og det er blevet totalt ændret. Det nye system virker retroaktivt – det har man ikke set nogen andre steder i verden. Vi bliver ofret på unfair vis," siger José Lopéz-Tafall.

Steve Sawyer, formand for vindmølleindustriens globale lobbyorganisation, GWEC, tror at markedet i Spanien nu er lagt død de næste mange år, især hvis de tilbagevirkende ændringer bliver vedtaget.

"Det er en dræber. Det gør man bare ikke, så løber investorerne skrigende bort," siger Steve Sawyer til Ritzau Finans og fortsætter:

"Det er normalt, at der sker ændringer, fordi regeringer bliver skiftet ud eller ændrer mening. Det er ikke godt, men det må man leve med. Men at ændre reglerne, efter at der er investeret milliarder af euro? Det betaler man en stor pris for.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også