BTM: 2014 er et comeback-år for vindbranchen

Det globale vindmøllemarked skrumpede i 2013, men nu går det frem igen, forudser analytiker.
Foto: Goldwind
Foto: Goldwind
AF RITZAU FINANS

2014 vil være året, hvor vindmøllebranchen på flere måder gør comeback. Det spår analysechef Feng Zhao fra analysehuset BTM Navigant.

I 2013 skrumpede det globale møllemarked til omkring 36 gigawatt (GW) fra rekordåret i 2012 med over 45 GW. Det var samtidig det laveste siden 2008 og det første årlige dyk i næsten ti år.

Franskmænd i koreansk vind-debut

Faldet kan dog tilskrives det amerikanske marked, hvor usikkerhed om støtteordningen PTC førte til et fantastisk 2012 og et rædsomt 2013. Til gengæld er det også her, meget af forskellen fra 2013 til 2014 skal findes.

"Det amerikanske marked er tilbage på sporet. Sidste år var ekstremt lavt på grund af PTC’en, men nu er der omkring 12 GW på vej, som vil blive bygget i år og næste år, siger Feng Zhao fra BTM til Ritzau Finans ved EWEA-konferencen i Barcelona.

Make: 40 pct. vækst i vindmarkedet i år

Det er uklart, hvordan de 12 GW vil fordele sig over de to år i USA, men hvis halvdelen falder i 2014, vil det give et løft på omkring 5 GW i forhold til 2013’s overraskende lave 1 GW.

Dermed kan 2014-markedet lande på omkring 41 GW, mener Feng Zhao, med mulighed for endnu mere, hvis nogle af vækstmarkederne overrasker positivt.

Kina har nemlig rejst sig efter et bump på vejen i 2012, og landet vil uden tvivl fortsætte som det klart største vindmøllemarked i de næste fem år, forudser BTM. Sidste år blev der installeret møller for 16,8 GW, og med støtte fra den nye politiske ledelse i landet er der udsigt til en stabil fremtid.

Siemens vinder 205 MW-ordre i USA

Samtidig er Europa også nogenlunde på sporet, især på grund af gunstige markeder i Tyskland og Storbritannien. Det er dog også et skrøbeligt kontinent rent politisk set, hvor ændringer i støtten til branchen i mange lande fortsat vil give problemer.

"Derfor skal vækstmarkeder som Polen, Rumænien og Tyrkiet udfylde det tomrum, når etablerede markeder som Spanien og Frankrig tager et dyk," siger Feng Zhao.

Der er også håb om vækst i Afrika, Syd- og Mellemamerika og i andre dele af Asien, men mange af landene skal bruge nogle flere år på at for alvor komme på benene, mener analytikeren.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også