EnergiWatch

BTM: 2014 er et comeback-år for vindbranchen

Det globale vindmøllemarked skrumpede i 2013, men nu går det frem igen, forudser analytiker.

Foto: Goldwind

2014 vil være året, hvor vindmøllebranchen på flere måder gør comeback. Det spår analysechef Feng Zhao fra analysehuset BTM Navigant.

I 2013 skrumpede det globale møllemarked til omkring 36 gigawatt (GW) fra rekordåret i 2012 med over 45 GW. Det var samtidig det laveste siden 2008 og det første årlige dyk i næsten ti år.

Franskmænd i koreansk vind-debut

Faldet kan dog tilskrives det amerikanske marked, hvor usikkerhed om støtteordningen PTC førte til et fantastisk 2012 og et rædsomt 2013. Til gengæld er det også her, meget af forskellen fra 2013 til 2014 skal findes.

"Det amerikanske marked er tilbage på sporet. Sidste år var ekstremt lavt på grund af PTC’en, men nu er der omkring 12 GW på vej, som vil blive bygget i år og næste år, siger Feng Zhao fra BTM til Ritzau Finans ved EWEA-konferencen i Barcelona.

Make: 40 pct. vækst i vindmarkedet i år

Det er uklart, hvordan de 12 GW vil fordele sig over de to år i USA, men hvis halvdelen falder i 2014, vil det give et løft på omkring 5 GW i forhold til 2013’s overraskende lave 1 GW.

Dermed kan 2014-markedet lande på omkring 41 GW, mener Feng Zhao, med mulighed for endnu mere, hvis nogle af vækstmarkederne overrasker positivt.

Kina har nemlig rejst sig efter et bump på vejen i 2012, og landet vil uden tvivl fortsætte som det klart største vindmøllemarked i de næste fem år, forudser BTM. Sidste år blev der installeret møller for 16,8 GW, og med støtte fra den nye politiske ledelse i landet er der udsigt til en stabil fremtid.

Siemens vinder 205 MW-ordre i USA

Samtidig er Europa også nogenlunde på sporet, især på grund af gunstige markeder i Tyskland og Storbritannien. Det er dog også et skrøbeligt kontinent rent politisk set, hvor ændringer i støtten til branchen i mange lande fortsat vil give problemer.

"Derfor skal vækstmarkeder som Polen, Rumænien og Tyrkiet udfylde det tomrum, når etablerede markeder som Spanien og Frankrig tager et dyk," siger Feng Zhao.

Der er også håb om vækst i Afrika, Syd- og Mellemamerika og i andre dele af Asien, men mange af landene skal bruge nogle flere år på at for alvor komme på benene, mener analytikeren.

Mere fra EnergiWatch

Styrelsen behandler 13 GW kystnær havvind

Mastodonter som CIP og Total Energies har også kastet sig ind i kampen for åben dør-havmølleparker, hvor Energistyrelsen har modtaget 43 ansøgninger siden april. Selv om to trejdedele er sorteret fra, får blandt andet kæmpeprojekter fra CIP potentialet for de resterende til at svulme.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs