EnergiWatch

Buffett tjener tykt på energi

Warren Buffets energiselskaber i MidAmerican Energy Holdings Company fik et overskud på 9 mia. kr. i 2013.

Sol og vind får Warren Buffetts overskud til at bugne.

Den amerikanske investor og mangemilliardær - også kaldet Oraklet fra Omaha - tjente knap 9 mia. kr. på holdingselskabet til MidAmerican Energy, der ejer Amerikas næststørste portefølje af renewables.

MidAmericans holdingselskab, der placerede historiens største ordre på landvindmøller hos Siemens i efteråret 2013, tjente en smule mere sidste år end året forinden og omsatte for knap 13 mia. dollar eller 70 mia. kr.

Siemens bekræfter historisk Buffett-ordre

Andet end sol og vind

Foruden vind og sol ejer holdingselskabet imidlertid også en række amerikanske energiselskaber, en el-distributør i Storbritannien, selskaber der fremstiller rørledninger til naturgas samt USAs næststørste ejendomsmæglerselskab. Mangemilliardæren kan da også dårligt beskyldes for at være nogen grøn forkæmper, da han så sent som i november 2013 skød 20 mia. kr. i ExxonMobil.

Renewables er imidlertid en god forretning for Buffet, der gennem MidAmerican Energy ejer 3,7 gigawatt (GW) vindmøller og har 1,05 GW under opførsel. Også solkraft og solceller forventes at nå 1,27 GW, når verdens største solcelle-anlæg, Solar Star 1 og 2 i Californien, er færdigopført og koblet til nettet.

Lovgivning afgørende

I et brev til aktionærerne skriver Buffett, at når de nuværende vind- og solprojekter er gennemført, vil MidAmerican Energy Holding have kostet i alt 15 mia. dollar. Det koster tilsyneladende ingen søvn om natten, selvom rigmanden krydser fingre for, at skiftende politikere ikke forringer vilkårene.

Vestas-glade Buffett vil købe billige vindmøller

"Vi forpligter os gerne, så længe vi bliver lovet et fornuftigt afkast. Og på den front sætter vi en stor lid til den fremtidige lovgivning. Vores tillid er begrundet af såvel tidligere erfaringer og en viden om, at samfundet altid vil have brug for massive investeringer i transport og energi. Det er i regeringens egen interesse at behandle stillere af kapital på en måde, der sikrer en frmetidig strøm af midler til essentielle projekter.

Det er samtidig i vores egen interesse at gennemføre vores aktiviteter på en måde, der kan anerkendes af vores lovgivere og de mennesker, de repræsenterer," skriver Buffett til aktionærerne. Han gør det desuden klart, Nevadas største energiselskab, NV Energy - som Buffet købte i december sidste år - ikke bliver MidAmericans sidste store opkøb. NV Energy kostede 30 mia. kr. og leverede strøm til 88 pct. af befolkningen i ørkenstaten med den liberale spillovgivning.

Mens rigmanden tjente ni mia. kr. på energi, tjente Berkshire Hathaway - der ejer MidAmerican Energy - i alt 105 mia. kr. sidste år.

Mere fra EnergiWatch

Nye danske gasprojekter gemmer sig under overfladen

Total Energies har allerede annonceret – men udskudt – planer om at udvikle Valdemar Bo Syd og Halfdan Nord. Efter dem ligger også en række andre danske projekter klar i pipelinen, som analysehuset Rystad forventer investeringer i for flere milliarder kroner frem mod 2030.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs