Medie: DONG i arabisk gas-samarbejde

Det danske energiselskab underskriver i dag en aftale med Abu Dhabi-investoren Masdar om ny affaldshåndtering, der skal munde ud i biogasproduktion.

DONG Energy skal hjælpe De Forenede Arabiske Emirater med at lave affald om til energi, skriver Berlingske.

Selskabet indgår således i dag en forhåndsaftale om et samarbejde med den grønne energiinvestor Masdar med base i Abu Dhabi om et testprojekt for affaldshåndtering, der skal ende i produktion af biogas.

DONG skal levere sin enzymbaserede affaldsteknologi kaldet "Renescience", der skal sørge for genanvendelse af metaller og plastik, mens de organiske dele af husholdningsaffaldet kan bruges til biogasproduktion.

Det danske energiselskab samarbejder i forvejen tæt med netop Masdar, som ejer 20 pct. af verdens største vindmøllepark London Array i UK. DONG ejer halvdelen af den 630 MW store park.

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Endelig Masdar-beslutning mangler

Der foreløbig tale om en hensigtserklæring om at teste teknologien, men potentialet er stort, siger koncerndirektør i DONG Energy, Thomas Dalsgaard:

"Vi kommer med en teknologi, som vi er i gang med at bringe på markedet flere forskellige steder i verden. Samtidig kommer Masdar med adgang til et interessant marked, hvor en stigende befolkningskoncentration giver stigende problemer med affald, og det er lige netop det, Renescience-teknologien kan være med til at løse," siger han til avisen.

Hvis alt går vel, siger Thomas Dalsgaard, at Masdar formentlig træffer beslutning den første investering i 2015 og derefter have det første affaldsanlæg oppe at køre i 2016.

Ser gode danske muligheder

Aftalen underskrives på konferencen World Future Energy Summit, hvor også den danske stat vil indgå et energisamarbejde med Abu Dhabi, der i disse år er i gang med en omlægning af sin økonomi til at være mindre olieafhængig.

Den dansk-arabiske aftale omfatter bl.a. udveksling af erfaringer inden for teknologi og politiske rammevilkår for vedvarende energi. Desuden vil der blive oprettet en dansk central for små og mellemstore virksomheder med fokus på energiløsninger i byen Masdar City.

Direktør Bader Al Lamki sagde ved indvielsen af London Array-parken i sommeren 2013 til EnergiWatch, at selskabet så gode muligheder for fortsat samarbejde med DONG Energy om flere grønne projekter.

Masdar, som postede godt 3 mia. kr. i London Array, er del af Mubadala-gruppen, et statsejet investerings- og udviklingsselskab, der opererer på tværs af en stribe forretningsområder. Gruppen omsatte i 2012 for små 50 mia. kr.

Adm. direktør for Masdar er Sultan Ahmed Al Jaber.

Kommuner får millioner til energiplanlægning

Kulsort energi forsøder pensionen

Staten og pensionskasser lancerer klimafond

Naturgas Fyn-chef håber på at fortsætte

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

"Ewii er et sted for mennesker, der kan finde ud af at opføre sig ordentligt og dem der ikke kan det, de skal ikke være her," lyder det fra Lars Bonderup Bjørn, adm. direktør i Ewii, der ikke vil tolerere snyd i sin koncern. | Foto: Joachim Ladefoged

Ewii-ansatte har snydt med arbejdstid

For abonnenter

Job

Se flere jobs