Skatteændring ottedobler Energinet.dk's overskud

Statens transmissionsselskab Energinet.dk præsterer et overskud på 453 mio. kr. i første halvår af 2013. Uden vækstpakken var tallet landet på 55 mio. kr.
Søkabel i Skagerrak | Foto: Energinet.dk
Søkabel i Skagerrak | Foto: Energinet.dk

Da tallene for første halvår skulle gøres op i Energinet.dk, har regnskabsafdelingen sandsynligvis sendt en kærlig tanke i retning af Christiansborg, hvor et flertal tidligere i år besluttede at sænke selskabsskatten fra 25 til 22 pct.

Den sænkning får nemlig bundlinjen hos selskabet, der har til opgave at sørge for den overordnede infrastruktur af el og gas, til at se ualmindeligt meget kønnere ud, end den ellers ville have gjort.

For mens omsætningen i forhold til første halvår 2012 er steget fra 4.628 til 5.153 mio. kr. og driftsindtjeningen fra 718 til 935 mio. kr., er bundlinjen sprunget i vejret til 453 mio. kr. mod 162 mio. kr. i samme periode sidste år, knap en tredobling fra året før.

"Periodens resultat er positivt påvirket af en regulering af udskudt skat som følge af Folketingets vedtagelse af vækstpakken pr. 27. juni 2013, hvor det gradvist er besluttet at nedsætte selskabsskatteprocenten fra 25 til 22 pct. i 2016. Denne nedsættelse påvirker positivt med DKK 398 mio.," fremgår det af regnskabet.

Det er godt nyt for forbrugerne, som betaler størstedelen af Energinet.dk's forretning gennem tariffer. En del af denne tarif falder nu på grund af skatteændringen.

"Vindmølle-raket": Norge vil investere 20 milliarder i vind

Natur-Energi efter kæmpebommert: Det må ikke ske igen

Energinet.dk-direktør valgt til paraply-bestyrelse 

Tilfredsstillende trods nedgang

Det betyder, at Energinet.dk uden skatteændringerne havde leveret et overskud på 55 mio. kr. i perioden - mindre end en tredjedel af de 162 mio. kr. fra første halvår sidste år. I stedet blev der altså tale om en otte-dobling på grund af selskabsskattelettelserne.

Ikke desto mindre meddeler selskabet, at resultatet uafhængigt af gevinsten fra skatteændringen, ligger i tråd med det forventede.

"Når der ses bort fra denne (nedsættelse af skattesatsen, red.), er resultatet på niveau med forventningen og anses for tilfredsstillende," fremgår det af regnskabet.

Billigere for forbrugerne

Energinet.dk's forretning er baseret på et hvile-i-sig-selv princip, hvor forbrugerne betaler til aktiviteterne via el- og gasregningen.

Det er ikke meningen, at selskabet skal optjene overskud. Hvis der overdækning det ene år, vil tarifferne - den pris forbrugerne skal betale - falde næste år, og omvendt.

Da Energinet.dk har en del udskudt skat, hvor en del nu er ændret til en lavere skattesats, betyder det, at den skatteomkostning, der i fremtiden indregnes i den tarif forbrugerne opkræves, bliver lavere.

Transmissionsselskabets måles altså på, hvor effektivt det drives og ikke på tallene på bundlinjen. Effektiviteten måler Energinet.dk ved at sammenligne sig selv med lignende selskaber.

Energinet.dk er ejet af Klima-, Energi- og Bygningsministeriet.

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Se udviklingen siden 2011 her:

Mio. kr.  1.       halvår 2013 1.       halvår 2012 1.       halvår 2011 Helår 2012
Omsætning 5.153 4.628 3.625 9.805
Driftsindtjening (EBITDA) 935 718 780 1.579
Resultat 453 162 131 261

 

Se hele regnskabet her

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Foto: Brian Karmark

Bladt afskediger topchef

For abonnenter