EnergiWatch

"Vindmølle-raket": Norge vil investere 20 milliarder i vind

Otte vindmølleprojekter i Norge har fået grønt lys af myndighederne. Analytiker bliver skuffet, hvis Vestas ikke høster ordrer på projekterne, der fordobler landets vindkapacitet.

Foto: Vestas

Norge er blevet rigt på landets olie, men fremover skal vindmøller i stigende grad bidrage til landets energiproduktion.

Det norske energiministerium har godkendt planerne for otte store vindmølle-projekter i nærheden af Trondheim.

De otte projekter, der alle er på land, har en samlet effekt på 1,3 gigawatt. Det er næsten dobbelt så meget vindkraft, som landet har i dag, og samtidig er investeringen på omkring 20 mia. norske kroner blandt de største infrastrukturinvesteringer i landets historie.

I alt ca. 450 vindmøller forventes at skulle opstilles.

"Det er en historisk dag for norsk vindkraftproduktion og vil udgøre en betydelig del af Norges satsning på vedvarende energi. Jeg mener, at en koncentreret udbygning er vigtig," siger olie- og energiminister Ola Borten Moe i en meddelelse.

Frasalg øger Vestas' risiko

Storkunde vil have Vestas' nye mølle

"Ditlevs navn var en fordel" 

Sidste Vestas-ordre i 2010

Sidst Vestas annoncerede en ordre i Norge var tilbage i 2010, hvor selskabet solgte 18 V90 3 MW-møller. De blev leveret i 2012, mens Vestas ingen møller solgte i Norge i 2011.

"Jeg ville blive skuffet, hvis der ikke kommer ordrer til Vestas fra denne her omgang. I Norge er man med til at affyre en raket med det her, for det er vældig meget (kapacitet)," siger Jacob Pedersen, Sydbank-analytiker til EnergiWatch.

Han mener, at aktører som Enercon, Repower og Siemens vil se store muligheder i Norge, der for alle aktørerne - ligesom for Vestas - er et nærmarked.

Det er de lokale developere SAE Vind, Sarepta Energi og Zephyr, der har fået lov til at bygge vindmølleparkerne. Statnett, Norges pendant til Energinet.dk, skal opføre en 420 kV transmissionslinje.

"Det der kan bekymre en smule - nu ser det godt nok ud til, at de har styr på transmissionslinje osv - men det er, at det er et marked, som ikke har stor erfaring i at sætte vindmøller op. Men jeg tror, at vi kan være tilfredse med, at det er i Norge, hvor tingene foregår vældig ordnet. Der er bestemt håb om, at tingene kan forløbe rimeligt snorlige," siger Jacob Pedersen.

De otte nye norske vindkraftværker går under navnene Sørmarkfjellet, Roan, Kvenndalsfjellet, Storheia, Geitfjellet, Remmafjellet, Svarthammaren/Pållifjellet og Frøya.

Norge havde ifølge den europæiske vindmølleindustri EWEA 700 MW vindkraft i 2012.

Svenskerne kender heller ikke Runevad

Vestas-CFO: Håber at sælge flere fabrikker

 

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs