SEAS-NVE: Vi holder os til kerneforretningen

Interview: SEAS-NVE forventer, at det samlede investeringsniveau falder fra næste år, så selskabet kan blive selvfinansierende. Fremtidens investeringer kan f.eks. være i vindmøller, lyder det fra direktøren.
Foto: SEAS-NVE
Foto: SEAS-NVE
AF KASPER BRØNDGAARD ANDERSEN

"Vi er ikke så brede som flere af de andre i branchen," siger Jesper Hjulmand, adm. direktør hos SEAS-NVE.

På trods af en bugnende pengekasse har det vestsjællandske energiselskab, Danmarks næststørste, ikke store vækstplaner inden for nye for- retningsområder som eksempelvis mobiltelefoni.

Jesper Hjulmand fortæller, at en omsætning på fem mia. kr. om fem år - en stigning på 1,5 mia. kr. i forhold til 2012 - ikke er urealistisk.

Men væksten vil fortsat være primært på kerneforretningen, der handler om drift og salg af den infrastruktur, der sender elektroner ud til kunderne.

Fremtidens elnet vil være mere intelligent end i dag, fordi den stigende produktion fra vindmøller er uforudsigelig.

"Vi har flere hundrede tusinde husstande, der i løbet af en række år skal skifte deres nuværende opvarmningsform ud fra gas- og oliefyr. Vi har en pligt til at hjælpe med den omstilling. Vækstdelen kommer også til at ligge på energisiden," siger Jesper Hjulmand.

I løbet af de seneste fem år har SEAS-NVE rundt regnet investeret én mia. kr. om året i primært kabellægning.

Halvdelen har selskabet lånt, og halvdelen er selvfinansieret. I løbet af et par år forventer Jesper Hjulmand, at investeringerne vil være på et ni- veau, hvor selskabet kan være selvfinansierende.

"Vores investeringsniveau har over de seneste fem år været højt, og vi forventer, at det vil være faldende," siger han.

SEAS og NVE fusionerede i 2005, og siden har selskabet næsten hvert år opkøbt et kommunalt elselskab. Der er kun få tilbage, men Jesper Hjul- mand forventer, at konsolideringen i branchen fortsætter. Han har en ambition om, at SEAS-NVE indgår i konstellation med én mio. kunder i 2020.

Og så åbner han  for, at Danmarks næststørste energiselskab vil investere flere penge i vindmøller.

SEAS-NVE har i øjeblikket kun en mindre produktionskapacitet, men det er muligt, at andelen øges. Elproduktion har nemlig vist sig at være en indtægtskilde, der supplerer salg og drift af elnettet godt. Når der tjenes gode  penge på salg af strøm, er afkastet som regel mindre på elnet- forretningen og omvendt.

"Vi har en enkelt vindmølle og nogle kraftvarmeanlæg, men der kan måske godt være ræson i at øge produktionssiden. Det er gynger og karruseller helt basalt. Nogle af dem, der solgte deres produktionsaktier, er blevet udfordret," siger Jesper Hjulmand.

Fiber endelig i medvind

Selv inden der installeres nye vindmøller, oplever selskabet medvind, og det endda inden for et område, det typisk har været i modvind.

SEAS-NVE foretog tidligere en række store nedskrivninger på fibernettet, men den del  af forretningen vokser markant.

"Nu er der begyndt at komme ketchup ud af flasken. Nu spørger folk ikke hvorfor, men hvornår. I år skulle vi gerne vokse med 1.000 kunder om måneden. Det er omkring en vækst på 20-25 procent," siger Jesper Hjulmand.

Alligevel fastholder han, at fibernet og teleforretning fremadrettet vil være et mindre investeringsområde for selskabet.

"Fiber fylder langt fra alt i vores investerings- program. Det har ligget på gennemsnitligt 20-25 procent af vores samlede investeringsniveau. Alt andet har været el. Kabellægning og målere," siger direktøren.

Det  betyder  samtidig,  at ikke alle i SEAS-NVE-området kan  se frem til fiber. Kunderne i det vestsjællandske er geografisk meget spredte, så fiberudrulningen sker i takt med, at nye elkabler graves ned - typisk i byerne - og sådan bliver det ved med  at være.

Omkostningerne holdes nede ved  at udnytte "gravesynergien", som han  formulerer det.

"Der kommer fiber i de byer, hvor der skal graves i forvejen."

Afventer DONG-udvikling

Det er ellers ikke fordi, selskabet mangler midler til at investere. Foruden en egenkapital på knap ni mia. kr. ejer SEAS-NVE knap 11 pct. af aktierne i Dong Energy.

Selskabet har en option, der gør det muligt at sælge aktierne til en fast pris til staten indtil 2015.

Et salg vil indbringe omkring fire mia. kr. og ramme DONG hårdt, på et tidspunkt hvor den nye ledelse i øjeblikket kæmper med at tiltrække investorer og skaffe kapital ved at frasælge aktiviteter. DONG-aktierne har tidligere givet et trecifret millionafkast, og Jesper Hjulmand afviser, at et salg står lige for.

"Vi kigger selvfølgelig på, hvordan virksomheden DONG Energy udvikler sig. Jeg har registreret det mindre gode regnskab i 2012, og vi har også hørt meldingerne om, at udbyttet ikke bliver fandens stort de næste par år. Men vi nogle forskellige salgsvinduer på aktionerne, og vi har ikke noget hastværk for at bruge det første," siger Jesper Hjulmand.

SE, det tidligere Syd Energi, solgte halvdelen af sine DONG-aktier i 2012 for at finansiere købet af Stofa. Hos SEAS-NVE mangler man ikke  finansiering, og derfor følger man i stedet interesseret med fra sidelinjen - det kunne jo vise sig, at DONG igen vil give et pænt afkast.

"Der er lavet spændende vækstplaner, og der er sat en stærk ledelse ind, så vi kigger selvfølgelig på, hvordan det går. Nu hvor den nye strategiplan er meldt ud, og man ønsker at få nye  partnere, så synes vi, at det er dumt bare lige at trykke på knappen. Jeg kan  da godt tænke mig at se, hvad det er for nogle investorer, der kommer ind. Men det er klart, at i tidligere regnskaber har udbyttet for Dong Energy haft en pæn  effekt, så vi kigger selvfølgelig på, om der er andre indtjeningskilder i den her mellemliggende fase, der kan give noget mere," siger Jesper Hjulmand.

 

Blå bog Jesper Hjulmand (f. 1963):

- Uddannelse

- Cand.merc. (1994)

- Oberstløjtnant af reserven i flyvevåbnet (1999)

- Karriere

- Administrerende direktør i SEAS-NVE A.m.b.a. (2005 - )

- Tidligere økonomidirektør og adm. direktør i NVE a.m.b.a. samt budgetleder og regnskabschef i Rockwool A/S

- Bestyrelsesposter - formandsposter

- Dansk Energi- og Forsyningsselskabers Arbejdsgiverforening (DEA) (2006 -)

- Dansk energi NET’s Direktørudvalg

- Energi Danmark A/S (2008 -)

- CLEVER A/S (2011)

- Region Sjællands Grøn Komité (2012 -)

- Bestyrelsesposter - menigt medlem

- TryghedsGruppen smba (2008)

- Tryg A/S

- Tryg Forsikring A/S (2010 -)

- DI hovedbestyrelse (2005 -)

- Forskerparken CAT A/S (2009 - 2013)

- Medlem af VL-gruppe 15

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Illustration: Floating Power Plant

Dansk udvikler køber 4 MW-mølle af Siemens Gamesa

For abonnenter

Den 1. juni begyndte Senvions tidligere økonomidirektør Manav Sharma som amerikansk landechef for Nordex. Snart får han en ny fabrik at råde over. | Foto: Senvion

Nordex genstarter produktion i USA

For abonnenter

Læs også