Clever-investorer står klar med penge

Better Places konkurs får ikke ejerne bag konkurrenten Clever til at ryste på hånden. "Vi er med på lang sigt," siger SE-topchef Niels Duedahl.
Foto: Clever
Foto: Clever

"Vi tror på projektet og er parat med nye penge."

Sådan lyder det fra Niels Duedahl, adm. direktør i energiselskabet SE, som er en af hovedaktionærerne i elbiloperatørselskabet Clever.

Clever mistede søndag sin hovedkonkurrent, da Better Place gik konkurs, men selv om det kan ses som et nyrestød til selve elbilsmarkedet, svækker det ikke tilliden hos investoren i det sydjyske, der ejer ca. 40 pct. af aktierne. Tværtimod kan konkurrentens fald være en åbning for Clever:

"I alle kommercielle markeder skal man kende sin besøgelsestid, når den er der. Hvis det her er et særligt gunstigt tidspunkt, så er vi selvfølgelig parat ved havelågen," siger Niels Duedahl.

Samme melding kommer fra den anden hovedaktionær, SEAS-NVE, som også melder sig parat til nye investeringer ud over det tocifrede millionbeløb, selskabet allerede har skudt ind i Clever:

"Det er selvfølgelig ærgerligt, når virksomheder må stoppe, men omvendt kan det være en mulighed for os," fortæller Jesper Hjulmand, adm. direktør i det sjællandske energiselskab og bestyrelsesformand for Clever.

Better Place er gået konkurs

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Et bump på vejen

Åbningen for Clever består bl.a. i, at der med Better Places konkurs kommer et salg af selskabets mange ladestationer. Og det kan være med til at udbygge Clevers netværk, der pt. tæller ca. 150 ladestationer.

Clever overvejer at overtage Better Place 

"Vi er ved at undersøge, hvad der kan have interesse for os, og så må vi se på det, når kurator kommer så langt," forklarer kommunikations- og marketingsdirektør i Clever, Lise Kirkegaard, der dog ikke vil sætte tal på, hvor mange af Better Places flere hundreder ladestationer, der kan lande hos Clever.

Uanset hvad overtager Clever dog ikke de 18 batteriskifte-stationer, som var den teknologi, som Better Place slog sig op på. Derimod kan nogle af de almindelige ladestationer godt vise sig interessante, da de muligvis kan bruges af Clevers kunder, fortæller direktøren.

Hun forklarer, at Clevers overvejelser lige nu går på, hvorhenne ladestationerne er placeret, hvor stor deres strømstyrke er samt selve hardwaren i stationerne, som ikke nødvendigvis passer sammen med Clevers.

Men selv om Clever måske kan ende med at udvide sit netværk til spotpris, så er Lise Kirkegaard godt klar over, at konkurrentens fald påvirker tilliden til markedet. I hvert fald lige nu.

"Det er klart, at det er et bump på vejen, men det (udbredelsen af elbiler, red.) kommer til at ske, selv om det måske kommer til at tage længere tid, end vi troede for et par år siden," siger hun.

Elselskaber har lært af fiber-eventyr

Af samme grund er energiselskabernes investeringer i Clever også langsigtede, fortæller Niels Duedahl, der forklarer tiltroen til selskabet med den strategi, der er lagt for udviklingen af elbiloperatøren.

Modsat den kollapsede konkurrent har Clever nemlig investeret forsigtigt i infrastrukturen og ventet på udviklingen og væksten i elbiler.

"Hvis der er noget, fiberprojektet har lært elsektoren, så er det, at man ikke skal overinvestere i infrastruktur, før man har kunder nok," siger han og understreger, at det skal være bilerne, der trækker infrastrukturen og ikke omvendt.

Duedahl mener derfor, at Clever uagtet Better Places konkurs står stærkt. Ikke mindst efter at ejerkredsen i 2012 blev udvidet til også at inkludere EnergiMidt, NRGi og Energi Fyn som mindretalsaktionærer.

Det giver bredere og mere kapitalstærke skuldre til langsigtede investeringer, og hovedaktionærerne ser gerne, at der kommer endnu flere energiselskaber ind i ejerkredsen, forklarer Niels Duedahl.

Overskud om to år

Kaster man et blik på Clevers regnskaber, kræver de også en vis tålmodighed, eftersom selskabet endnu mangler at fremvise sorte tal på bundlinjen.

I 2012 lød underskuddet på ca. 25 mio. kr., men til gengæld kunne elbilsoperatøren, der står for ca. 50 pct. af elbilsmarkedet, for første gang præsentere et positivt bruttoresultat.

Lidegaard: Stadig realistisk med 5.000 ladestandere 

Clevers Lise Kirkegaard vil ikke sætte tidshorisont på for, hvornår Clever går i plus, men Niels Duedahl mener, at det er sandsynligt, at det sker inden for to år. Det bliver måske ikke stort, men det er heller ikke målet alene med investeringerne i Clever.

"Vi gør det primært for at levere innovation i energisektoren. Det er ikke en finansiel investering, hvor vi tror, at vi kan komme herfra med mange hundreder millioner kroner."

Klik her og tilmeld dig to gratis daglige nyhedsbreve fra EnergiWatch

Vil du prøve EnergiWatch gratis i 40 dage? Klik her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Foto: Ingrid Riis /reel

Vindmølleudbygningen går i minus i 2023

For abonnenter