Effekthandel: Afgørelse indeholder åbenbare fejl og mangler

Selskabet Effekthandel er særdeles uenig i Konkurrencerådets vurdering, der lyder, at Effekthandel ulovligt har koordineret priser og bud på auktioner.
Selskabet Effekthandel og 49 kraftværker har ifølge Konkurrencerådet forbrudt sig på konkurrenceloven. | Foto: Thomas Borberg
Selskabet Effekthandel og 49 kraftværker har ifølge Konkurrencerådet forbrudt sig på konkurrenceloven. | Foto: Thomas Borberg

Konkurrencerådet, der hører inde under Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har afgjort, at virksomheden Effekthandel samt 46 kraftvarmeværker og 3 regulérkraftværker har forbrudt sig på konkurrenceloven. Men Effekthandel er langt fra enig i den afgørelse.

”Effekthandel i alle henseender har været åbne om sine aktiviteter, og der er helt åbenbart ikke tale om et hemmeligt, ulovligt kartel – KFST anfører da også i afgørelsen, at man bevidst ikke har kaldt samarbejdet for et kartel!,” skriver Effekthandel i en pressemeddelelse.

Sagen handler om salg af såkaldt manuel reservekraft, også kendt som MFRR. Begrebet dækker over den el, som kraftværker har kapacitet til at producere, og som bruges til at opretholde balancen i elsystemet over længere perioder med ikke-planlagte udsving i elproduktion eller -forbrug. 

Effekthandel understreger, at man har etableret selskabets pulje efter andelsprincippet. Det har man også forsøgt at kommunikere til Konkurrencerådet, men uden held, lyder det. 

”På trods af flere forsøg på at få en dialog om evt. tilpasninger af ordningen, så er dette blevet ”hældt ned af brættet” af KFST,” skriver Effekthandel. 

Effekthandel skriver videre, at man både orienterede og spurgte KFST til råds, inden man etablerede Effekthandel. Her skulle der være blevet meldt ”ingen røde lamper”. 

Konkurrencerådet har dog vurderet, at selskaberne gennem deres puljeordning i Effekthandel har deltaget i en form for kartelløsning. 

”Værkerne har indgået en aftale om at overlade deres prissætning ved auktioner om reservekapacitet til Effekthandel. Der er dokumentation for, at aftalen er indgået med henblik på at hæve prisen på reservekapacitet,” udtaler Christian Schultz, formand for Konkurrencerådet, og fortsætter:

”Det forhold, at priserne blev koordineret i og af Effekthandel, og at de 49 værker således ikke talte direkte med hinanden om priser og bud, ændrer ikke på, at de har deltaget i en ulovlige aftale, som begrænser konkurrencen mellem konkurrenter.”

Hos Effekthandel er man dog langt fra enig i den afgørelse. Selskabet ønsker i stedet, at sagen føres igen andetsteds. 

”Afgørelse indeholder så åbenbare fejl og mangler - at sagen nu bør føres videre til en fair og betydelig mere professionel juridisk vurdering ved en retsinstans, hvor der tages stilling til sagen på et objektivt grundlag,” skriver Effekthandel. 

Det vides endnu ikke, hvilke konsekvenser det får for Effekthandel og de 49 værker, da Konkurrencerådet først forventer at tage stilling til dette i slutningen af november. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også