Silkeborg Kommune vil placere ledelsesansvar i elspekulationssag

Ekstern advokat skal nu undersøge, hvem der vidste hvad hvornår, så det er muligt at placere et evt. bestyrelsesansvar, lyder det fra Silkeborg Kommune i sagen om forsyningsspekulation i elpriser. 
Silkeborg-borgmester Helle Gade vil vide, om der kan placeres et ledelsesmæssigt ansvar i sagen om spekulation i elpriser for millioner. | Foto: Joachim Ladefoged
Silkeborg-borgmester Helle Gade vil vide, om der kan placeres et ledelsesmæssigt ansvar i sagen om spekulation i elpriser for millioner. | Foto: Joachim Ladefoged

Silkeborg Kommune, der ejer Silkeborg Forsyning, vil nu have en ekstern advokat til at undersøge, hvem der har ansvaret for den spekulation i elpriser, som gik helt galt og er endt med at koste forsyningen et tab på 70 mio. kr. 

Derudover skal forsyningsselskabet allerede nu tage fat i sit forsikringsselskab for det tilfælde, at Forsyningstilsynet ikke godkender, at regningen på de 70 mio. kr. sendes videre til kunderne. Før det evt. sker, er det vigtigt at få aktiveret en bestyrelsesansvarsforsikring, mener man i kommunen. Det skriver Midtjyllands Avis.

”Vi ønsker at undersøge, om en del af tabet kan finansieres af forsyningens bestyrelsesansvarsforsikring, og derfor beder vi Silkeborg Forsyning om at gennemføre en undersøgelse foretaget af en ekstern advokat for at finde ud af, om der er et ledelsesmæssigt ansvar. Det er også en undersøgelse, som - hvis det bliver nødvendigt - kan være med til at understøtte, at en bestyrelsesansvarsforsikring kan aktiveres,” siger borgmester Helle Gade (S) til mediet.

Ønsket om, at en ekstern advokat ser på bestyrelsesansvaret, er endnu et led i oprydningen efter skandalesagen, der går tilbage til 1. december 2021, da Dansk Kraftvarme Kapacitet gik konkurs. 

Som CleantechWatch’ søstermedie EnergiWatch har beskrevet i en række artikler, bistod selskabet en række kraftvarmeværker, herunder Silkeborg Forsyning, der driver Danmarks største decentrale kraftvarmeværk gennem datterselskabet Silkeborg Varme, i at udbyde en slags forsikring til elselskaber. Den forsikring betød i praksis, at de medvirkende værker hæftede, hvis spotprisen på el steg til over 400 kr. pr. MWh. Da energipriserne eksploderede i løbet af 2021, led værkerne store tab. 

Forsyningstilsynet ikke imponeret

Siden er Forsyningstilsynet gået ind i sagen. Det er sket, efter at EnergiWatch i januar afdækkede sagen om millionregningen, som fjernvarmeforbrugerne i de berørte områder nu står til at skulle betale. Silkeborg Varme har opgjort det til en ekstraregning på godt 4000 kr. for en standardhusstand.

Forsyningstilsynet er via EnergiWatch den 17. januar 2023 blevet opmærksom på en sag, hvor Silkeborg Varme A/S angiveligt har indgået forlig med konkursboet efter Dansk Kraftvarme Kapacitet A.m.b.a. vedr. betaling til en finansiel aftale relateret til elmarkedsprodukter,” skrev tilsynet 27. januar 2023 i et brev til Silkeborg Varme.

Ifølge varmeforsyningsloven kan fjernvarmeselskaber dog kun indregne ”nødvendige udgifter” i varmepriserne, lød det fra tilsynet. 17. marts svarede Silkeborg Forsynings advokat på henvendelsen og bekræftede, at fjernvarmeforbrugerne kommer til at betale prisen for spekulationen i Dansk Kraftvarme Kapacitet (DKVK) over deres varmeregning. 

Kan gå konkurs

Hvis det ender med, at Forsyningstilsynet vender tommelfingeren ned til at sende regningen videre til kunderne, kan Silkeborg Forsyning ifølge Midtjyllands Avis gå konkurs, hvorefter kommunen som ejer formentlig kommer til at samle regningen op. 

Derfor er det ifølge borgmesteren vigtigt for kommunen at vide præcist, hvem der vidste hvad hvornår, og hvilke af Silkeborg Forsynings bestyrelser i tiden med spekulationen, der evt. kan drages til ansvar. 

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie CleantechWatch)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også