Ørsted: Høje energipriser sender egenkapital til tælling

De stigende elpriser slår nu igennem på Ørsteds egenkapital, der ifølge flere analytikere kan gå i minus i løbet af tredje kvartal.
Foto: Ørsted / PR
Foto: Ørsted / PR
AF MARKETWIRE

Danmarks største energiselskab Ørsted oplever, at de tårnhøje energipriser dræner koncernens egenkapital, der ifølge analytikerne kan risikere at gå i minus.

Det skriver Finans.

”Det er ikke usandsynligt, at Ørsted går i negativ egenkapital i løbet af tredje kvartal,” siger aktieanalytiker Lars Heindorff fra Nordea til Finans.

Selskabet selv bekræfter presset på egenkapitalen, mens analytikerne dog samtidig understreger, at Ørsted er godt rustet til den usædvanlige situation på grund af en meget stor likviditetsreserve, ligesom uhensigtsmæssige afdækningskontrakter udløber med udgangen af året.

Udfordringen skyldes en situation omkring flere ældre britiske havvindmølleparker. De er opført under tidligere støtteregimer, hvor der ikke er sikret en fast elpris. Derfor har Ørsted i sin tid indgået en række afdækningsaftaler, men med de nu skyhøje elpriser betyder de, at Ørsted nu påføres store negative værdireguleringer.

I første havår var den negative regulering således på 39 mia. dollar, så egenkapitalen faldt til 40 mia. kr. Siden da er elpriserne dog steget yderligere.

”Den seneste udvikling i specielt elektricitetspriserne må have påført Ørsted en betydelig negativ værdiregulering på deres afdækningskontrakter siden andet kvartalsrapporten. På papiret kan Ørsted principielt stå uden egenkapital i øjeblikket,” forklarer den selvstændige investor og analytiker Michael West Hybholt.

Ørsteds kommunikationschef, Martin Barlebo, skriver til Finans, at en negativ egenkapital ikke i sig selv vil påvirke driften, ligesom Ørsted over tid vil kunne tilbageføre værdireguleringerne, efterhånden som energiselskabet producerer og leverer de afdækkede strømmængder.

På sigt kan drænet på egenkapitalen også ramme likviditeten, pointerer Michael West Hybholt, og det kan muligvis forsinke selskabets plan om investeringer for 350 mia. kr. inden 2027.

Den danske stat er største aktionær i Ørsted med 50,1 pct.

Vinterhjælp på vej til danskerne: Her er udkast til politisk aftale om energi-regninger

Pensam holder kassen lukket for olieselskaber

Klimafolk over hele kloden klapper af dansk ministers løfte

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også