Direktør i Hillerød Forsyning: Vi er på rette spor med at genskabe tilliden

Da Lone Bysted i oktober sidste år satte sig i direktørstolen i Hillerød Forsyning, var det med en ambition om at skabe ro i et ellers ombrust selskab. Den første tid har stået på at genskabe tilliden til selskabet, lære organisationen at kende og ikke mindst at servicere en bestyrelse i opbrud.
Lone Byslov har siden 1. oktober 2021 siddet i direktørstolen i Hillerød Forsyning. Nu kigger hun tilbage på sine første seks måneder i jobbet. | Foto: Hillerød Forsyning/PR
Lone Byslov har siden 1. oktober 2021 siddet i direktørstolen i Hillerød Forsyning. Nu kigger hun tilbage på sine første seks måneder i jobbet. | Foto: Hillerød Forsyning/PR

Lyttetur, nye tiltag og en bestyrelse i opbrud.

Der har været nok at forholde sig til, siden Lone Byskov for seks måneder siden tiltrådte stillingen som ny adm. direktør for Hillerød Forsyning. Forsyningsselskabet har de seneste år budt på en række skandalesager, hvilket har betydet, at et af den 55-årige nyindsatte direktørs første punkter på dagsordenen var at genskabe tilliden til selskabet.

”Vi er på rette spor, men vi har stadig et arbejde med at kunderne skal have tillid til os – og det er et fokus, vi altid skal have,” siger Lone Byskov og fortsætter:

”Jeg har endnu ikke mødt nogen, der ikke har tillid til os, men jeg har jo heller ikke været ude og møde alle vores kunder. Der er sikkert nogle, der vil sige noget, og andre, der vil sige noget andet. Men jeg synes, der er ro omkring os.”

I hendes første tid som direktør er der sket flere konkrete tiltag. Der er kommet en ny kommunikationsstrategi, hvor der er et øget fokus på, hvordan selskabet kommunikerer udadtil, så der fortsat skabes tillid, lyder det.

Dertil kommer en brugerundersøgelse af separatkloakering af affald for at synliggøre selskabet og høre, hvad kunderne og brugerne ønsker. Og så afsætter ledelsen ifølge Lone Byskov også tid til at tale med sine medarbejdere om, hvordan de er i mødet med borgerne, og ikke mindst bliver der diskuteret i linjeledelsen, hvad selskabet skal have fokus på.

”Nogle gange handler det ikke om at opruste, men at fokusere sin indsats,” siger Lone Byskov og tilføjer, at selskabet nærmere har forsøgt at flytte rundt på fokus frem for at investere i en masse nye tiltag.

Ikke afskrækket

Den række af skandalesager hos Hillerød Forsyning, som havde fyldt massivt i medierne, lod Lone Byskov sig ikke afskrække af, da hun tilbage i 2021 så stillingsopslaget. Hun havde arbejdet tæt sammen med hovedstadens forsyning i sit tidligere job, så hun kendte til forsyningsområdet, men havde ikke tætte relationer til Hillerød Forsyning, lyder det.

”Jeg gjorde mig ikke nogen tanker på den måde, andet end at jeg tænkte, at nogle gange er der jo andet til historien end den, man kan læse i avisen. Så det var jeg nysgerrig på, hvordan man vurderede det på indersiden, det ser man jo ikke i avisen,” siger hun.

Hendes indledningsvise tanker gik også på, hvordan sagerne havde påvirket selskabet internt.

”Jeg tænkte, hvad det gør ved en organisation og medarbejderne, hvad de tænker, og hvor de er henne,” siger hun.

Det var dermed ikke en selvstændig motivationsfaktor, men ”et klart opmærksomhedspunkt”, hvordan man passer på en organisation, der har været rejst kritik af, samt hvordan man arbejder med og passer på den enkelte medarbejder, lyder det videre.

På hendes ”lyttetur” rundt i organisationen – som endnu ikke er blevet færdiggjort grundet covid-19 – har der heller ikke været det store fokus på tidligere historier, men i stedet på opgaveløsningen og på at opbygge relationer med den nye ledelse, fortæller hun.

”Vi er gode til at have fokus på opgaven, så jeg synes ikke, der er uro om, hvorvidt vi skal til højre eller venstre. Jeg oplever en god ro,” siger Lone Byskov.

Bestyrelse i opbrud

På bestyrelsesområdet er der også sket ændringer fra ledelsens side, siden Lone Byskov er kommet til roret. Hun forklarer, at måden hvorpå der bliver arbejdet med materialet, og hvad bestyrelsen skal tage stilling til, er blevet præciseret, hvilket skyldes, at det er vigtigt, at den er klædt godt på til at varetage bestyrelsesarbejdet, lyder det.

Bestyrelsen er tilbage i 2021 blevet kaldt ”øretævernes holdeplads” af forhenværende bestyrelsesformand Klaus Markussen, der fratrådte sin post ved årsskiftet.

Siden sidste år er der dermed sket et skifte på formandsposten, den omdiskuterede Rasmus Visby blev valgt ind til bestyrelsen, som dog forlod sit arbejde efter blot to møder. I februar kom det desuden frem, at der var blevet fremlagt et forslag om, at bestyrelsesmedlemmer ikke længere måtte udtale sig om forsyningsselskabets forhold, hvilket dog blev droppet igen.

Hvorvidt begivenhederne i bestyrelsen har påvirket den nye direktørs arbejde, har Lone Byskov dog ingen holdning til, lyder det.

”Jeg betjener den bestyrelse, der er, med de medlemmer, der er i bestyrelsen, og jeg har ikke nogen mening om eller aktier i, hvem der er i bestyrelsen,” siger hun.

Hun medgiver dog, at hun har interesse i at have en velfungerende bestyrelse, men vedholder, at hun arbejder med den bestyrelse, der nu engang er og ”prøver at servicere den professionelt og ordentligt”.

”Jeg tænker, at vi har en velfungerende bestyrelse. Men jeg kender dem jo ikke særligt godt, da de kun har haft to møder,” siger direktøren.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie CleantechWatch)

Hillerød Forsyning dæmper prishop ved at pause afskrivninger 

Formand stopper i ombrust forsyningsselskab

Ny direktør for Hillerød Forsyning: Jeg skal på lyttetur

Omstridt forsyningsselskab sætter navn på ny direktør 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også