EnergiWatch

Gas bliver det kulfri Fjernvarme Fyns støttehjul

Fjernvarme Fyn har indgået en aftale med Evida om at blive koblet på gasnettet fra sommeren 2022. Gassen skal fungere som spids- og reservelast, når fjernvarmeværkets varmelager og elløsninger ikke slår til.

Fjernvarme Fyn kobles på gasnettet fra sommeren 2022. | Foto: PR / Fjernvarme Fyn

Forrige år fremrykkede Fjernvarme Fyn beslutningen om at udfase kul til 2022, hvilket var tre år tidligere end planlagt.

Det blev besluttet, at kullets arvtager skulle være et nyt damvarmelager, i alt 105 MW varmepumper, en 50 MW elkedel og en ny biokedel. Derudover skulle Fjernvarme Fyn kobles på gasnettet, hvilket der nu er blevet indgået aftale med Evida om.

Det skriver de to selskaber i en fælles meddelelse.

"Gas bliver et vigtigt supplement til vores øvrige produktionsapparat, der udover affalds- og biomassekraftvarmeværker også består af varmepumper, elkedler og varmelagre. Den sikrer, at vi også fremover kan opretholde forsyningen til vores mange kunder, når vi tager afsked med kul i løbet af 2022," siger Jan Strømvig, adm. direktør hos Fjernvarme Fyn, i pressemeddelelsen.

Fjernvarme Fyn bliver tilkoblet gasnettet næste sommer, og man forventer at aftage i omegnen af 15 mio. kubikmeter gas omm året, hvilket ifølge Fjernvarme Fyn vil svare til mellem 5 og 10 pct. af den samlede varmeproduktion.

Gassen skal benyttes til spids- og reservelast og skal træde ind, når eksempelvis elkedlerne ikke slår til af enten praktiske eller økonomiske årsager.

"Gassens rolle i energisystemet ændrer sig i takt med den grønne omstilling. Det gælder også i fjernvarmen, hvor gassen i højere grad end tidligere skal bruges som back up og til at balancere el- og varmeproduktion og forbrug. Det er gassen eminent til, fordi det er et meget fleksibelt brændsel. Det ligger på lager, til det skal bruges, og det er hurtigt at tænde for gassen, når behovet for el og varme opstår og lige så hurtigt at slukke for, når behovet ikke længere er der," siger Søren Hylleberg Sørensen, driftsdirektør i Evida, i meddelelsen.

Energi Fyn vil fortsat overtage Fjernvarme Fyn

Fjernvarme Fyns ledelse fik bonus fra forlist salg  

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs