Debat: Rigtige prissignaler sikrer kloge varmeinvesteringer

Dansk Fjernvarmes ønske om særbehandling i form af en læmpet elvarmeafgift uden samtidig at sænke afgiften for individuel opvarmning vil forvride balancen og gå ud over landets yderområder, mener Dansk Energi.
Afgiftssænkninger skal ikke være isoleret til fjernvarmen, mener Dansk Energi. | Foto: Gregers Tycho/JPA
Afgiftssænkninger skal ikke være isoleret til fjernvarmen, mener Dansk Energi. | Foto: Gregers Tycho/JPA
AF CHRISTIAN VAN MAARSCHALKERWEERD, CHEFKONSULENT, DANSK ENERGI

Fjernvarmen er en vigtig del af fremtidens energisystem og en helt central komponent i den grønne omstilling. Ikke mindst fordi fjernvarmen – i takt med at den elektrificeres – kommer til at spille en nøglerolle i balanceringen af elsystemet.

Det skyldes, at fjernvarmen ulig mange andre elforbrugere kan agere fleksibelt og tilpasse forbruget afhængigt af, om der er rigelig strøm og kapacitet til at transportere elektriciteten. Det bliver mere og mere værdifuldt frem mod 2030.

Heldigvis for fjernvarmen og kunderne er det en værdi, der i kroner og øre tilfalder dem. Når der er overskud af el, falder prisen, og med tidsdifferentierede tariffer på distributions- og transmissionsniveau kan fjernvarmeselskaber få transporteret strømmen meget billigere ved at lægge forbruget på de tidspunkter, hvor der er ledig kapacitet i elnettet.

Dansk Energi har sammen med elnetselskaberne og Energinet – naturligvis i tæt dialog med fjernvarmen – taget initiativ til en fremtidig tarifstruktur, der sikrer de rigtige prissignaler og kloge investeringer.

Ved hjælp af de prissignaler tilskyndes og belønnes fjernvarmeselskaberne for at udnytte deres unikke mulighed for at forskyde elforbrug og lagre energi. Det er netop de prissignaler, der forhindrer unødvendige investeringer og samfundsspild.

Fjernvarmen har desuden betydelige konkurrencefordele i form af mange forskellige stordriftsfordele og i kraft af mulighederne for at udnytte alle mulige former for overskudsvarme og varmekilder, som individuelle opvarmningsformer ikke har adgang til.

Yderområder taber

Desværre er det ikke alle danskere, der kan få gavn af billig fjernvarme. For alle fordelene til trods, er der grænser for en økonomisk forsvarlig udbygning af fjernvarmen.

Det er i virkeligheden ret banalt: Jo større afstand mellem varmekunderne, desto større omkostninger til at grave fjernvarmerør ned og desto større varmetab.

På et tidspunkt kan alle fordelene ikke længere opveje varmetab og distributionsomkostninger, og der vil være tyndtbefolkede områder, som ligger uden for fjernvarmen. Derfor skal de husstande også have adgang til anden opvarmning end oliefyr, når vi skal i mål med den grønne omstilling.  

Hvis man følger Dansk Fjernvarmes ambition om kun at lempe elafgiften for fjernvarmen, men fortsat lade husholdninger med individuelle opvarmning betale den fulde afgift, så forvrider man balancen mellem de to opvarmningsformer. Det vil føre til overinvestering i fjernvarmen i form af udbygning i områder, der ikke havde været rentable uden afgiftsmæssig særbehandling. Samtidig favoriserer særbehandlingen de tætbefolkede områder på bekostning af yderområderne, som straffes dobbelt, fordi de hverken får adgang til fjernvarme eller til den lavere afgiftsbetaling.

Så selvom det selvfølgelig er et forståeligt ønske for fjernvarmen at få afgiftsmæssig særbehandling, mener Dansk Energi ikke, at der er gode argumenter for det. Fjernvarmen bør udbredes på grund af dens mange fordele – ikke på grund af en afgiftsmæssig særbehandling.

Optimal udnyttelse af overskudsvarme

Samme argument gælder for overskudsvarme. Med en afgiftsmæssig særbehandling vil man se overinvestering i udnyttelse af overskudsvarme steder, hvor det ikke er attraktivt i forhold til alternativerne. Det kan for eksempel være, fordi varmekilden ligger dårligt i forhold til varmenettet, eller fordi varmen primært produceres om sommeren, hvor efterspørgslen er lav.

Derfor vil de være positivt, hvis man med en yderligere lempelse af elvarmeafgiften kommer tættere på at ligestille elafgiften for leverandører af overskudsvarme med øvrige varmeproducenters. Det betyder nemlig, at man kan fjerne overskudsvarmeafgiften alle de steder, hvor varmen ikke stammer fra afbrænding af fossile brændsler. For hvis der ikke længere er så stor en forskel elafgiften i industrien og fjernvarmen, forsvinder rationalet for overskudsvarmeafgiften, som netop har til formål at forhindre forvridninger som følge af forskellige afgiftsniveauer i henholdsvis industri og fjernvarmeproduktion.

At Dansk Fjernvarme – i et debatindlæg den 6. april her i EnergiWatch – tillægger Dansk Energi den holdning, at vi hylder overskudsvarmeafgift og samfundsspild, må derfor bedst betegnes som drilleri og røgslør over den egentlige diskussion. For Dansk Energi ønsker klare og tydeligere incitamenter til økonomisk optimal udbygning af fjernvarme og udnyttelse af overskudsvarme.

Debat: Reduktion af elvarmeafgift en fordel for alle – også for fjernvarmen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også