Debat: Stop elselskabernes udbytte-rytteri

Dansk Energis forslag om at trække yderligere 32-48 mia. kr. ud af elforbrugerne illustrerer, det er helt uholdbart at have en regulering, der giver monopoler et kommercielt incitament til at puste balancen op. Det skriver Anders Houmøller, Foreningen af Slutbrugere af Energi (FSE), i et debatindlæg.
Foto: Anders Vester Thykier
Foto: Anders Vester Thykier
AF ANDERS PLEJDRUP HOUMØLLER, FSE

I et debatindlæg i EnergiWatch fra 5. november hævder DI og Dansk Energi, det er en god idé, at der trækkes penge ud af lavspændingsnettet.

I indlægget hedder det bl.a.: "siden 2007 er tarifferne for en stor industrikunde for eksempel faldet med over 40 pct. i faste priser."

Påstanden bringer mindelser om følgende udsagn, der ofte tillægges Churchill: "Jeg stoler kun på statistik, jeg selv har manipuleret."

Faktisk sagde Churchill det aldrig. Alligevel er det en skattet vending, fordi den rammende illustrerer, hvordan statistik kan misbruges.

I det aktuelle eksempel viser Dansk Energis egne tal for perioden 2007-2018, at tarifferne for elforbrugere med et årsforbrug mellem 1.000 MWh og 2.500 MWh i faste priser er faldet med 36 pct. (ikke over 40 pct.).

DI og Dansk Energi ulejliger sig heller ikke med at fortælle, at i samme periode og i faste priser er nettarifferne for kunder i segmentet 15-100 MWh steget med 36 pct. Tarifferne for kunder i segmentet 4-15 MWh er steget med 23 pct.

Med andre årstal som start-punkt & slut-punkt kan man fremtrylle andre tal. Det kan desuden gøre en forskel, hvilket år man bruger som udgangspunkt, når man regner i faste priser (de ovenstående beregninger anvender 2015-priser).

Naturligvis bliver det hurtigt ufrivilligt komisk, hvis man ikke er omhyggelig med sin anvendelse af statistik. I denne sammenhæng er det imidlertid vigtigere at diskutere principperne for drift af energi-net.

Vi har fire energi-net for el og naturgas:

Gas-transmissionsnettet (højtryksrørene), gas-distributionsnettet (lavtryksrørene), højspændingsnettet for el og lavspændingsnettet for el.

Energinet er monopoler

Driften af et energinet er et monopol. For hvert de tre førstnævnte energinet har vi derfor et selskab, der alene har til opgave at drive det pågældende net. Dermed har vi unbundling for disse tre net. Unbundling betyder, at monopol-opgaver og kommercielle opgaver er adskilt.

For de tre unbundlede energi-net må ejerne ikke trække penge ud af nettet og anvende dem til kommercielle formål.

FSE er Foreningen af Slutbrugere af Energi. FSE repræsenterer de industrielle forbrugere af strøm og naturgas. På vegne af energiforbrugerne synes FSE, det er en glimrende ordning, at der ikke må trækkes penge ud af et energinet. Hvis DI og Dansk Energi har en anden holdning, må de nødvendigvis argumentere for, der også burde trækkes penge ud af de tre andre energinet.

Desværre er lavspændingsnettet stadig ikke unbundlet. Lavspændingsnettet drives af koncerner, der typisk også har kommercielle opgaver.

På grund af sagerne om "elkongerne" er der stor diskussion om de selskaber, der driver lavspændingsnettet. For lavspændingsnettet har vi en række sager, hvor der et tegn på kryds-subsidiering mellem driften af nettet og kommercielle opgaver.

Der er ikke tilsvarende sager for de unbundlede energinet.

Desuden er der ikke noget, der tyder på, at elforbrugernes penge anvendes samfundsmæssigt nyttigt, når de er trukket ud af lavspændingsnettet.

Ifølge Jyllands-Postens beregninger har elkongerne allerede sat over 10 mia. kr. af elforbrugernes penge over styr ved fejlslagne investeringer i fibernet, trehjulede el-scootere, telemedicin, cykelstativer osv.

Dansk Energi udgav i maj et papir, der foreslår, der frem til 2030 bruges 32-48 mia. kr. på elnettet. I et debatindlæg i EnergiWatch den 10. oktober har FSE påpeget, der er et anstrøg af vanvid over projektet.

Imidlertid har Dansk Energi gentagne gange plæderet for en forøgelse af nettarifferne for at hente de 32-48 mia. kr. hos elforbrugerne.

Sammenlægninger kan spare milliarder

Som kontrast til Dansk Energis forslag om at øge nettarifferne: Den norske regulator NVE har udgivet en rapport, der fastslår, der årligt kan spares milliarder ved at sammenlægge de mange netselskaber, der driver lavspændingsnettet.

Dansk Energis forslag om at trække yderligere 32-48 mia. kr. ud af elforbrugerne illustrerer, det er helt uholdbart at have en regulering, der giver monopoler et kommercielt incitament til at puste balancen op.

Vi må have en ny regulering; og driften af lavspændingsnettet må unbundles på linje med de tre andre energi-net.

Milliarder i udbytter trækkes ud af elmonopolerne 

Debat: Incitamentbaseret regulering af elnettet gavner forbrugerne 

Tilsyn og revisorer gransker udbytter fra elmonopoler 

 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Ge Vernova

GE sagsøges for designfejl på 1,5 GW vindmøller

For abonnenter

Læs også