Tarif for små kraftvarmeanlæg er aldrig behandlet i Forsyningstilsynet

DEBAT: Det passer ikke, når Dansk Energi mere end antyder, at Forsyningstilsynet har godkendt rådighedstariffen for små kraftvarmeanlæg, skriver Søren Stig Abildgaard, EC Power, i et debatindlæg.
AF SØREN STIG ABILDGAARD, EC POWER

I et svar på mit indlæg bragt på EnergiWatch den 18. marts gentager chefkonsulent Nicolaj Mølgaard Jakobsen i Dansk Energi, at Dansk Energi finder rådighedstariffen på mikrokraftvarme for rimelig.

Samtidig mere end antyder Nicolaj Mølgaard Jakobsen, at Forsyningstilsynet har godkendt rådighedstariffen for små kraftvarmeanlæg. Dette passer simpelthen ikke. Rådighedstariffen for små kraftvarmeanlæg er aldrig blevet behandlet af Forsyningstilsynet og er aldrig blevet sendt i høring.

En rådighedstarif for solceller er taget til efterretning på et møde d. 25. marts 2014 i Forsyningstilsynet. Her skrives i begrundelsen

3. Dansk Energi har udarbejdet vejledningen, fordi foreningen har vurderet, at kunder med solcelleanlæg efter den nuværende tariferingsmodel, … ikke betaler for de omkostninger, som de som køberkategori giver anledning til, …

5. Sekretariatet har overordnet set vurderet, at ejere af solcelleanlæg udgør en særlig kundegruppe for netselskaberne, og har derfor ikke fundet det urimeligt, at der findes særlige tariferingsmetoder for denne gruppe af kunder.

De begrundelser, som resulterede i rådighedstarif på solceller (især punkt 15 til 19), kan simpelthen ikke overføres til mikrokraftvarme. Der findes ingen mørke timer i gasforsyningen.

Rådighedstariffen for mikrokraftvarme er imidlertid aldrig blevet taget til efterretning af Forsyningstilsynet eller har været sendt i høring. Da rådighedstariffen blev indført for mikrokraftvarme skrev Forsyningstilsynet i stedet.

Sekretariatet for Energitilsynet bemærker hertil, at spørgsmålet om, hvorvidt en rådighedsbetaling kan opkræves, ikke er behandlet i det udsendte høringsudkast, idet dette blev behandlet af Energitilsynet på møde d. 25. marts 2014, hvor det blev tilkendegivet, at opkrævning af en rådighedsbetaling blev vurderet til at være i overensstemmelse med elforsyningslovens § 73…

Dansk Energi har da heller aldrig præsenteret konsekvenserne af rådighedstarif for mikrokraftvarme for Forsyningstilsynet. I en konkret sag om et 13 kW mikrokraftvarmeanlæg på Vallekilde Højskole er rådighedstariffen de nævnte 27.000 kr. hvilket skal sammenholdes med de 65 kr. som et 20 kW solcelleanlæg skal betale.

Hvad ændrede sig, siden Dansk Energi ikke længere mente, at solceller udgjorde en særlig kundegruppe?

Ville det ikke byde almindelig ansvarlighed og anstændighed at sende en tarif i høring, som har så store økonomiske konsekvenser for de berørte parter?

Eftersom Dansk Energi mente og stadig mener, at rådighedstariffen for mikrokraftvarme er rimelig, så kunne de vel roligt have fremlagt konsekvenserne for Forsyningstilsynet og sendt ud i høring. Men, tænker man, så havde Dansk Energi nok ikke opnået det resultat, som de ønskede sig.

Rådighedstariffen er fair, men ikke fuldkommen 

En ulige kamp mod danske energikoncerner 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Ming Yang Smart Energy

Kinesiske havmøller tæt på at bryde igennem i Europa

For abonnenter

Læs også