Kapitalfond i udbytteskandale central i milliardkamp om danske elkunder

En stor spiller i den verserende sag om udbytteskat har forsøgt at sikre sig kontrollen med Danmarks største monopolforretning med el.
Foto: Ritzau/Scanpix/Rick Rycroft
Foto: Ritzau/Scanpix/Rick Rycroft
AF OLE ANDERSEN, MATHIAS ØRSBORG JOHANSEN & SØREN SPRINGBORG

(Opdateret med svar fra Macquarie)

Den kontroversielle australske investeringsbank Macquarie har gennem de seneste måneder spillet en aktiv rolle i det kommende milliardsalg af elnettet i Storkøbenhavn og Nordsjælland. Det erfarer EnergiWatch.

Macquarie har aktivt forsøgt at lande en aftale om delvis overtagelse af Radius, et forsøg der dog er strandet inden for de seneste uger. Var handlen lykkedes for Macquarie, ville de have overtaget kontrollen med cirka en million danske elforbrugere, fortæller kilder tæt på processen.

Radius blev sat til salg af Ørsted i slutningen af juni, og handlen vurderes at have en værdi på 12-15 mia. kroner. Det gør den formentlig til et af de største salg af infrastruktur i Europa i år, og en af de største virksomhedshandler i Nordeuropa i flere år.

Ifølge EnergiWatchs oplysninger trak Macquarie sig fra buddet om Radius elforretning i sidste uge. Kilder med indsigt i processen siger, at sagen om spekulation i udbytteskat for milliarder i flere europæiske lande, hvor Macquarie er under anklage for svindel med skatteborgernes penge, kan have spillet en rolle.

Kilderne fortæller desuden, at Macquaries interesse for Radius var så stor, at de har engageret et stor antal rådgivere i og omkring handlen, og dermed de facto holdt øvrige potentielle bydere i skak i store dele af det tidlige efterår.

Macquarie har via sine rådgivere forsøgt at indgå partnerskab med danske aktører i forbindelse med mulige opkøb af Radius.

Skandale om 410 mia. kroner

Macquarie er med sin kapitalfond MIRA (Macquarie Infrastructure and Real Assets, red.) blevet et kendt og kontroversielt navn i Europa, efter en række medier, herunder Politiken og DR, har afsløret, at banken har spillet en central rolle i tømningen af Europas statskasser i den verserende udbytteskandale, hvor der i alt er udbetalt 410 milliarder kroner til investorer, der har spekuleret i udbytteskat, herunder i Danmark.

Macquarie ejer også telekoncernen TDC sammen med tre af landets største pensionskasser, PFA, PKA og ATP. Den australske investeringsbank har også været en omdiskuteret ejer af Københavns Lufthavne.

I sidste uge kunne EnergiWatch fortælle, at nye regler for monopolforretningerne i elsektoren, herunder Radius, meget snart kan underlægge selskaberne særdeles skrappe sparekrav. Et foreløbigt skøn af kravene til Radius lyder på op mod en tredjedel af omkostningerne.

Nye sparekrav kan skabe uro om Ørsteds milliardsalg af elnettet

Handlen, der internt i Ørsted går under navnet Project Maxwell, får sandsynligvis en værdi på et tocifret milliardbeløb. Den blev oprindeligt vurderet til et beløb på mellem 7 og 14 mia. kr. Kilder i branchen mener dog, at en ekstraordinær stor interesse for forretningen kan presse prisen højere op.

Ørsted agter at sælge elnettet i Storkøbenhavn og Nordsjælland i form af selskabet Radius samt privatkundeforretningen og udendørsbelysningen (gadelamper fx, red.). Ørsted har oplyst, at salget skal bane vejen for investeringer i blandt andet udvikling af havvindmølleprojekter.

Overfor EnergiWatch svarer Macquaries kontor i London, at de ikke ønsker at kommentere på historien.

Skygger fra Dong-balladen truer nyt frasalg af Ørsted

Tilsyn lægger op til milliardbesparelse i elnettet 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også