Nye sparekrav kan skabe uro om Ørsteds milliardsalg af elnettet

Mens Ørsted i øjeblikket arbejder på at få solgt sit elnet, har Forsyningstilsynet offentliggjort et udkast til sparepotentialet i den regulerede forretning. Usikkerheden om den fremtidige indtjening kan komme til at lægge en dæmper på den store interesse fra blandt andet kapitalfonde, mener en analytiker.
Foto: Ørsted PR
Foto: Ørsted PR

Udenlandske kapitalfonde og danske energiselskaber står i øjeblikket på spring for at købe Ørsteds elnet i det, der kan blive en af de største handler af infrastruktur i år. Men nu kan et forslag til ny regulering af sektoren give den brændvarme salgsprocces en spand koldt vand.

Mandag offentliggjorde Forsyningstilsynet et udkast til en ny model til såkaldt benchmarking af alle de danske elnetvirksomheder, og her lød et indikativt bud på effektiviseringspotentialet hos Ørsteds netselskab, Radius, på 34 pct. svarende til mere end en halv mia. kr. om året.

Det er altså et foreløbigt udkast til et tal, der kan komme til at bestemme, hvor meget Radius og de andre elnetselskaber skal nedbringe deres omkostninger med.

Tilsyn lægger op til milliardbesparelse i elnettet

Hos Sydbank mener aktieanalytiker Morten Imsgard, at usikkerheden om de fremtidige indtjeningsmuligheder kan gøre den ellers brede skare af interesserede købere af Radius utrygge.

"Det skaber naturligvis en usikkerhed, som er et modpunkt til den ret store interesse, der har været omkring selskabet. Det er jo et højt reguleret område, og derfor er det vigtigt, at man har kendskab til, hvilken regulering der er på vej, fordi det sætter sig i indtjeningsmulighederne og dermed også prisen på selskabet," forklarer han.

Det er tidligere blevet vurderet, at Radius' kan få en salgspris på mellem 7 og 14 mia. kr.

Forsyningstilsynet understreger i forbindelse med offentliggørelsen af høringsdokumenterne til den nye model, at der er tale om indikative bud på besparelsespotentialet. Det betyder blandt andet, at man endnu mangler at høre store spillere i branchen, om nogle netselskaber har særomkostninger, der kan være med til at nedbringe sparepotentialet.

Det betyder blandt andet, at Radius' effektiviseringspotentiale kan blive markant lavere end de 34 pct.

Morten Imsgard mener, at timingen af høringen i forhold til sagsprocessen er dårlig.

"Uanset om der bliver tale om 34 eller 15 pct., så er selve usikkerheden nok til at kunne påvirke salgsprocessen. I værste fald kan du komme i en situation, hvor det spolerer salgsprocessen, hvis der kommer regulatoriske krav, der kan udhule indtjeningsmulighederne," siger han.

Radius omsatte sidste år for 1,9 mia. danske kroner.

Ifølge EnergiWatchs oplysninger foregår der i denne tid mange ting bag kulissen i forbindelse med salget af Radius. Kilder med kendskab til markedet fortæller, at særligt europæiske og amerikanske kapitalfonde arbejder på at strikke tilbud sammen på selskabet. Samtidig har det danske energiselskab Seas-Nve også meldt sin interesse for Radius. Ved fremlæggelsen af Ørsteds regnskab for tredje kvartal bekræfter ledelsen, at interessen for elnettet er stor.

Hos Ørsted selv tager man Forsyningstilsynets udspil af effektiviseringspotentialet med ophøjet ro.

Administrerende direktør Henrik Poulsen siger, at det endnu er for tidligt at fælde en dom over, hvor stort potentialet i virkeligheden er.

"Der er tale om en indikation, og det er en tidlig udmelding. Der er mulighed for nu at gå ind i en proces med tilsynet for at sikre, at data nu også reflekterer virkeligheden. Jeg tror, at man skal afvente udkommet af den proces, inden man fælder den endelige dom," siger han.

Ørsted næsten fordobler resultatet

Han er enig med Forsyningstilsynet i, at der er et potentiale for at spare, men selskabet er i øjeblikket i gang med at undersøge, om baggrundsdata for modelberegningerne er korrekte.

"I vores optik kan det påvirke tallet en hel del, og derfor ville det være for tidligt at begynde at kommentere på det. Jeg tror, at vi skal igennem den proces, for der er nogle ting, der i vores optik simpelthen ikke er blevet ordentligt justeret endnu," siger Henrik Poulsen.

Han mener modsat Morten Imsgard ikke, at det krasse effektiviseringspotentiale får nogen betydning for salget af Radius.

"Det er ikke noget, der har nogen voldsom effekt på den værdiansættelse af aktivet, som vi ser det. Det er ikke noget, der rokker markant ved det, så det korte svar er, at det ikke er noget, der som sådan har indflydelse på processen."

Så det har ikke nogen større betydning, at der skabes usikkerhed om indtægtsrammen?

"Nej, den effekt, det kan have på indtægtsrammen, er ikke stor nok til, at det kan influere processen som sådan. Det er ikke store tal i den sammenhæng."

Høringsparterne skal senest den 13. november komme med sit syn på Forsyningstilsynets nye model for benchmarking i elnetsektoren.

Ørsted fremlagde torsdag sit regnskab for tredje kvartal, hvor særligt frasalg i vindmølledivisionen var med til næsten at fordoble bundlinjen til 535 mio. danske kroner.

Ørsted: Flere underliggende årsager til opjustering

Kortet viser, hvor i Danmark de indikative besparelsespotentialer i de danske elnetselskaber er størst. Radius ligger i top. Du kan klikke på hvert netområde for at se, hvad potentialet er i procent og reelle tal.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Ken Bonefeld Nielsen, sikkerhedsrådgiver, Norlys

Norlys forbereder sig på det næstværste

For abonnenter

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også