EnergiWatch

Ørsted: Flere underliggende årsager til opjusteringen

Hurtig færdiggørelse af tysk havmøllepark og stigende gaspriser i tredje kvartal står bag det øgede forventninger til året.

Foto: Ritzau Foto/Jens Dresling

Den tyske havvindmøllepark Borkum Riffgrund 2 forventes allerede at stå færdig i løbet af de kommende uger, og det er medvirkende til, at den danske energikoncern Ørsted torsdag løfter forventningerne en smule til hele 2018.

"Oprindeligt havde vi forventet, at parken først var klar i starten af næste år, men nu forventer vi, at parken er færdiggjort inden for nogle få uger. Det gør, at vi får indtjeningen fra parken hurtigere, end vi oprindeligt havde budgetteret med," siger Henrik Poulsen, der er administrerende direktør hos Ørsted til Ritzau Finans.

"Det andet er, at vi har en større indtjening på vores gasrelaterede aktiviteter, og det skyldes stigende gaspriser i tredje kvartal. Det førte til, at vi nu værdiansætter gaslagrene højere, og det går ind gennem vores indtjening. Vi har også tjent lidt mere på vores flydende naturgas, hvor vi har en lille position," fortsætter han.

Der er altså flere underliggende grunde til, at Ørsted torsdag har krydret regnskabet med en opjustering af forventningerne til overskuddet før renter, skat samt af- og nedskrivninger (EBITDA) på 0,5 mia. kr.

Dermed har Ørsted nu en prognose på 13-14 mia. kr. for de fortsættende aktiviteter eksklusive partnerskabsaftaler, skriver Ørsted i sit kvartalsregnskab torsdag.

Forventningerne til EBITDA er eksklusive frasalget af havvindparken Hornsea 1, som selskabet i september annoncerede, at det har solgt halvdelen af for omkring 37,5 mia. kr. til Global Infrastructure Partners.

"Vores forventning er, at handlen lukkes inden for den næste måneds tid," siger Henrik Poulsen.

Når frasalget indregnes, regner energikoncernen fortsat med, at driftsresultatet vil være "væsentligt højere" i 2018 sammenlignet med i 2017, hvor det var på 22,5 mia. kr.

Dermed benytter Ørsted ikke anledningen til at gøre den forventning mere specifik, på trods af at energikoncernen har et godt overblik over, hvor meget den kommer til at tjene på frasalget, der også kaldes "farm down" i branchen.

"Det skyldes, at vi ikke ønsker at operere med to forskellige guidance-nøgletal. Vi opererer med et nøgletal, der hedder EBITDA før partnerskaber, og det er det, vi ønsker at have i fokus," siger Henrik Poulsen og fortæller, at det er muligt at regne sig nogenlunde frem til en mere specifik forventning inklusive avancen fra det delvise frasalg.

Ifølge direktøren forventer Ørsted en avance i niveauet 17-18 mia. kr. Omkring 85 pct. af den værdi vil blive bogført i det sidste kvartal af 2018 - altså cirka 14,5-15,3 mia. kr.

Det vil sige, at forventningerne til EBITDA inklusive det delvise frasalg i omregnede tal ligger i et niveau på cirka 27,5 til 29,3 mia. kr. i hele 2018.

Til sammenligning ventede analytikerne forud for torsdagens regnskab et EBITDA-resultat på 28,51 mia. kr. for helåret, viser estimater indsamlet af Euroland på vegne af Ørsted.

Mere fra EnergiWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

EnergiWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs