EnergiWatch

Nordjyder rejser 100 millioner

Cleantechvirksomehden Asetek vil med tidligere Danfoss-mand i spidsen spare verden for en procent af dens energiforbrug.

Globalt set bruges omkring to pct. af verdens energiforbrug på computere. Men den andel kan halveres, mener den nordjyske cleantechvirksomhed Asetek, der gør sig i kølesystemer til computere.

Samt snart også til datacentrenes servere. For det er her, at det store potentiale til såvel fremtidig energibesparelse som vækst for det Aalborg-baserede firma skal findes, hvilket nok investorer tror på, til at virksomheden nu har skaffet 100 mio. norske kr. (ca. 85 mio. kr) i kapital. Det skriver Berlingske.

"Vi står foran nogle spændende år. Vi sidder på en ny, men alligevel afprøvet teknologi, der har potentiale til at spare en procent af verden strømforbrug. Det er, fordi vi kan køle computere langt mere effektivt end det sker i dag," siger Aseteks stifter og direktør, André S. Eriksen, der har en fortid i Danfoss.

Han forlod koncernen i Nordborg for at hellige sig kølingen af computere, hvilket fortsat er et kerneprodukt i Asetek, der beskæftiger omkring 75 ansatte. I 2007 fik virksomheden sit gennembrud, da den indgik en aftale med den amerikanske teknologikoncern HP, og i dag sælges mellem 50-60.000 kølesystemer månedligt.

Efterhånden som væksten i antallet af PC-lignende computere stagnerer, er markedet imidlertid bevæget sig tættere på de servere, der servicerer ikke mindst de cloud-baserede løsninger. Asetek vurderer selv, at omsætningen skal firedobles på området til at udgøre 10 mio. dollars i serverdelen, for at det bliver en god forretning.

At virksomheden har skaffet investeringer i norske kroner skyldes, at den er noteret på børsen i Oslo, da investeringsklimaet der i stifterens øjne syntes mere gunstigt.

Dansk viden bag grøn data-atombunker

Afgifter i vejen for varme fra Apple

Relaterede

Seneste nyt

Energijob

Se flere

Se flere